Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novljanka1

Marketing

Ratni zločini na području bosanskonovske općine:"SUHA REBRA" OSTAJU IZA REŠETAKA

Image and video hosting by TinyPic

Prijeratni kriminalci, a za vrijeme agresije na BiH, ratni zločinci, takozvana "Suh(v)a rebra" iz Bosanskog Novog, kako javlja banjalučki list "Glas Srpske" ostaju u pritvoru. Da li će odgovarati i za druge počinjene gnusne zločine, pitanje je na koje će se još dugo čekati odgovor:

BANjA LUKA - Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu banjolučkog Okružnog suda, kojom su zbog ratnog zločina osuđeni Goran Petić Čembro (40), iz Bosanskog Novog/Novog Grada, na osam, Zoran Đukić Grk (42), na sedam, a njegova braća Mladen (43) i Goran (40) Đukić na po šest godina zatvora.

Prvostepenu presudu je u oktobru prošle godine izreklo Vijeće trojice, kojem je predsjedavao sudija Želimir Lepir. Na presudu je žalbu uložila obrana, ali ju je Vrhovni sud odbio kao neosnovanu.

U presudi se navodi da je teško krivično djelo kada je ubijen Husein Hotić (32), koji je bio inspektor Policijske stanice, počinjeno u junu 1992. u Bosanskom Novom/Novom Gradu.

Prije toga, Petić, Zoran, Mladen i Goran Đukić, koji su bili pripadnici paravojne formacije "Suva rebra", došli su u bosanskonovsko/novogradsko naselje Urije, za koje su znali da je u najvećem dijelu naseljeno bošnjačkim stanovništvom.

Bili su obučeni u vojničke uniforme i naoružani puškama. Njih četvorica tražili su da stanovništvo izađe iz kuća, što je i učinjeno.

Petić je uz prijetnju tražio da izađe inspektor policije Husein Hotić. Na poziv brata Izeta Hotića, Husein je izašao iz podruma svoje kuće, a Petić ga je udario palicom po vratu.

Navedeno je da su sva četvorica napadača puškama prisilili Huseina Hotića da uđe u automobil "zastava 101", koji su oduzeli od Emira Veletanlića iz Bosanskog Novog/Novog Grada.

Zatim su se dovezli u naselje Poljavnice, udaljeno oko dva kilometra od Bosanskog Novog/Novog Grada, gdje su u kući Ljubomira Bere nastavili da maltretiraju Hotića.

Poslije nekoliko časova, nešto iza ponoći, izveli su nesrećnog Huseina Hotića iz Berine kuće i na udaljenosti od oko 200 metara na desnu stranu ubili su ga pucanjem iz vatrenog oružja na obali Une.


Post je objavljen 15.05.2008. u 12:45 sati.