Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/solinjanka

Marketing

RIJEKA JADRO-PRAVI IZAZOV IZLETNICIMA


Nastavljam sa pričom o Solinu i njegovim ljepotama. Toliko je toga u Solinu neponovljivoga, ali danas vam želim reći nešto o rijeci Jadro.
Svega tri kilometra od Splita, Solin i njegova rijeka Jadro pružaju sjajan ambijent za sve izletnike. Povijest koja seže još u antička vremena isprepletena je uz priču o Solinu u kojem se na svakom koraku krije mozaik davnih vremena.
Kao što je poznato, Salona je bio glavni grad rimske provincije Dalmacije, a nastala je uz ušće rijeke Jadro, nekad rijeke Salon. Uz brojne spomenike iz rimskog doba, na Gospinu otoku i uz rukavce Jadra hrvatski vladari sagradili su crkvene građevine. Za vrijeme turske vlasti, u srednjem vijeku, uz Jadro su nicale mlinice od kojih je sačuvano njih nekoliko. Najzanimljivija je Gašpina mlinica koja čeka svoju obnovu u gradski muzej (o tome ću opširnije pisati za blagdan Male Gospe). Sve to, ali i puno više od toga, možete vidjeti ako se zaputite u Solin i njegovu okolicu na izlet.
Solinske ljepote mogu se obići pješice ili pak izletom u slapovima, odnosno u kanuima. Sam centar Solina zelena je oaza čiju idiličnu atmosferu narušava tek labuđi pjev. Labudovi su jedan od simbola grada. Ako krenete iz Solina prema izvoru Jadra, put će vas voditi kroz šetnice, a kasnije i kroz planinarske putove.
Blizina planina Kozjak i Mosor prava su prilika da se popnete na jedan od njihovih vrhova, što je izazov za iskusne planinare. Manje zahtjevnim izletnicima bit će dovoljna i šetnja do izvora rijeke Jadro ili pak veslanje njezinim tokom.
Solin je inače poznat kao rekreativni i športski grad, pa se nemojte čuditi ako na izletu naiđete na neko poznato lice. Spuštajući se tokom Jadra, zasigurno ćete vidjeti ribiče, pa nemojte odbiti poziv na opuštanje uz ribički štap.
Zahvaljujući apelima Grada Solina, ekoloških udruga i samih stanovnika, narasla je svijest o potrebi čuvanja ovih bisera.


Post je objavljen 15.05.2008. u 11:26 sati.