Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Kokoška 2 i Kundera

Image Hosted by ImageShack.us


Kokoška 2 - slijeđenje, Prag, 27.9.69.
Slijediti susret 27.8.1969. i fotoaparatom dokumentirati kada će LISOVA predati putovnicu MILANU KUNDERI iz Brna...

U 9.30 h zapčeto je slijeđenje Lisove Božene... akcija će biti provedena pod kodnim nazivom Kokoška 2.

U 9.45 h došla je Kokoška 2 u automobilu registracijskih oznaka ABB-89-50 na ugao ulice Bartolomejske. Tamo je izašla iz vozila te otišla do telefonske govornice odakle je nekoga zvala. Bila je gologlava, odjevena u svijetlo smeđi baloner, u ruci nosila torbu i sintetsku mrežastu tašku, na nogama je imala bijele cipele. Navedeno vozilo otišlo je do parkinga, a vozač potom na ugao Husove ulice gdje se susreo s Milanom Kunderom. Zajedno su otišli do telefonske govornice gdje su susreli Kokošku 2. Malo su zajednički razgovarali, potom je vozač otišao, a Kokoška 2 i Kundera odšetali oko dvadeset metara do Bartolomejske ulice gdje su se zaustavili, a nakon nekoliko trenutaka opet se vratili na ugao gdje su pak opet stali i o nečemu se dogovarali.

u 10.05 h prišla im je uposlenica odjela za putovnice. Iz torbe je izvadila nekakve papire među kojima je bila i putovnica zelene boje i sve to dala Kunderi. Taj je po primitku papira otišao do ureda za izdavanje putovnica na Perštinu.
Uposlenica je s Kokoškom 2 još kratko razgovarala, a potom je otišla. Kokoška 2 je zatim kod telefonske govornice čekala na Kunderin povratak. Nakon kratkog vremena Kundera se vratio do Kokoške 2, nešto je pitao, a zatim se vratio do ureda za putovnice.
U 10.25 h došao je Kundera Kokoški 2 i zajedno su otišli do Betlemske ulice gdje su se na uglu zaustavili i živo razgovarali. Potom su se nekoliko puta prošetali po Perštinu, a u 10.30 se Kokoška 2 rukovanjem od Kundere oprostila. U to je doba slijeđenje Kokoške 2 završilo.


Novi Respekt donosi fantastičan cover story o paparazzijima iz nekadašnje češke državne tajne službe, StB-a. Kažem fantastičan, jer priča graniči s najluđom fantazijom i na momente zvuči urnebesno komično - dapače, toliko smiješno da samu sebe sa strogošću podsjećam kako je ekipa ovdje još koliko jučer živjela u ovom crno-bijelom filmu i da tu nije bilo puno toga za smijanje.

Respektovi su novinari dobili negative StB fotografija iz Instituta za izučavanje totalitarnih režima. Nevjerojatna dokumentacija slijeđenja, špijuniranja i uhođenja sviju onih o koje se režim zanimao, a usput i onih koji su s interesantnima došli u kontakt.

Vladimir Bosak iz Instituta primjećuje kako StB foto arhive nisu zanimljive samo povjesničarima već i kunsthistoricima jer sadrže iznenađujuću umjetničko-estetsku vrijednost. Doista izuzetno prikazuju sivu Husakovu Prahu i deprimirajuće godine čehoslovačke "normalizacije".

"U povijesti svjetske fotografije ovo je unikat", kaže Bosak. "Na njima je zabilježen Prag 70-ih i 80-ih, kao da su ga fotografirali Robert Frank ili Garry Winogrand.

Nu, gledajte:


Image Hosted by ImageShack.us

Dugolasci Ivan Martin Jirous i František Stárek krenuli u gostionicu. Prag, 80-ih godina.

Image Hosted by ImageShack.us

Zdeněk Neubauer pošao u kupovinu. Prag, 1982.


Image Hosted by ImageShack.us

Posjetitelj neoficijelnih koncerata Jan Placák s prijateljem čeka autobus kod metro stanice Hradčanská, Praha, 9.9.1982.


Image Hosted by ImageShack.us

Jan Trefulka u posjeti Pragu, kavana Slavia, 30.10.1974.


Image Hosted by ImageShack.us

Věra Chytilová šeće Franjevačkim vrtom. Prag, 3.6.1980.

Image Hosted by ImageShack.us

Opet Věra Chytilová u Franjevačkom vrtu. Nepoznata gospođa s kojom je režiserka u parku razgovarala neće biti obrađena, bilješka StB trudbenika.


Image Hosted by ImageShack.us

Pavel Kohout i žena idu u kupovinu. Prag, 1976.


Image Hosted by ImageShack.us

Miloš Forman pregledava lokacije za snimanje "Amadeusa", Prag, 1.1.1982.


Image Hosted by ImageShack.us

Bivši ministar vanjskih poslova iz 1968. i jedan od prvih glasnogovornika Karte 77, Jiří Hájek debatira u kavani Slavia, početak 80-ih godina.

Image Hosted by ImageShack.us

Nepoznati Netko pretražen nakon sastanka s Jiříjem Hájekom.


Image Hosted by ImageShack.us

Moj skromni prilog ovoj Istoriji Bešćašća - susjedi Egerovi u pivnici "Kod vjeverice", Prag, Dejvice, 15.5.2008.
To u slučaju da mi Respektovci nalegnu na dušu što skeniram najnoviji broj pa da kakim kako moja 'intervencija' čini ovaj zapis svojevrsnim 'umjetničkim djelom'. Postmoderna je fakat univerzalan licence to kill.


Post je objavljen 14.05.2008. u 23:51 sati.