Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/adriaticstar

Marketing

Kruh poskupljuje za desetak danaCijene pekarskih proizvoda skočit će za 30-ak do 50-ak lipa u roku od desetak dana u vlastitim trgovinama pekara i mlinara, a za 30 do 60 dana i u trgovačkim lancima. Mlinari i pekari okupljeni u Žitozajednici dogovorili su se jučer da za desetak dana proanaliziraju troškove svoje proizvodnje i formiraju nove cijene kako bi nadoknadili rast svojih ulaznih troškova, odnosno poskupljenje energenata. Cijene neće biti ujednačene jer neki su prerađivači, a neki su čisti pekari. Ovisi usto i o cijeni komunalnih usluga pojedinih gradova. – Svaka će tvrtka iznijeti vlastitu kalkulaciju. Neće to biti ništa bombastično, otprilike između 30 i maksimalno 50 lipa po pojedinom pekarskom proizvodu – tvrdi Davorin Hrsto, direktor Žitozajednice. Proizvođači će u vlastitim trgovinama cijene dignuti za desetak dana, a u trgovačkim centrima kruh će poskupjeti naknadno, ovisno o isteku pojedinih ugovora. (večernji)


Ne možemo biti izolirani


Sanader je kazao da je Vlada do ljeta uspjela sačuvati dogovorene cijena na početku godine, što drži uspjehom Vlade i njezinim prilogom u očuvanju standarda. – No, ne možemo biti izolirani i morat ćemo kad-tad sjesti s HEP-om i ostalima, te socijalnim partnerima te to razmotriti. Povjerenstvo koje vodi Polančec već na tome radi i o tome ćemo redovito obavještavati javnost. Danas se događa nešto što nitko nije mogao predvidjeti – naglasio je Sanader.


Iduće godine niža inflacija


Inflacija će se u Hrvatskoj iduće godine smiriti, prognozira MMF. Dok će se ove godine držati na razini od 5,5, u 2009. bi trebala pasti na 3,5 posto. Domaći analitičari odreda se slažu s tom prognozom jer smatraju da će se inflatorni pritisci koji su počeli potkraj prošle godine, zbog poskupljenja energenata i hrane, do kraja ove godine smanjiti.Post je objavljen 14.05.2008. u 22:09 sati.