Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Baba Jaga

Image Hosted by ImageShack.us


Bojim se da se i tzv. unutrašnji svet savremenog čoveka promenio. Za unutrašnji svet potrebna su, barem se meni tako čini, dva temeljna uslova: tišina i vreme. Živimo u sveopštoj buci i strci, naš unutrašnji svet prenaseljen je bučnim slikama kojima nas odasvuda bombarduju. Brojni servisi za pitanja tzv. unutrašnjeg sveta koji nam se nude – treneri, terapeuti, gurui, religijski oci, savetodavci, mediji, self-help industrija i slično – rade na uniformisanju naših unutrašnjih svetova. Tako se ideja na kojoj se temelji zapadna civilizacija – ideja o individualnosti – potire sve popularnijom praksom uniformisanja naših unutrašnjih svetova. A kozmetička hirurgija radi na uniformisanju naših noseva, osmeha, grudi i stražnjica.

Kažete: Ljubav se nalazi na drugoj obali širokog mora… Tamo stoji veliki hrast, na hrastu škrinja, u škrinji zec, u zecu patka, u patki jaje…

To ne kažem ja, to je formula svih bajki. Junak ili junakinja, da bi zaradili pravo na ljubav, moraju preći preko sedam mora i sedam gora, poderati tri para gvozdenih cipela i savladati mnoge prepreke. Drugim rečima, prava ljubav je težak zadatak, zahteva od nas žrtvovanje. Savremenu bajku o tome ispričao je pre nekih desetak godina Lars fon Trir u svome filmu „Breaking the Waves”.

Jučer sam imala priliku pročitati dva stvarno pametna intervjua. Prvi je bio s Nizozemcem i književnim agentom Edgarom de Bruinem u Respektu - "Kako prodati češke literate", a drugi s Dubravkom Ugrešić u beogradskoj "Politici". Link našla u Moljca.
Ovo gore je izvadak iz intervjua s Ugrešićkom. Pročitajte, vrijedi vašeg vremena.


Post je objavljen 14.05.2008. u 11:38 sati.