Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

MEDCEUR: Medicinski vojni timovi vježbali spašavanje žrtava potresa

Međunarodna vježba medicinskih vojnih timova MEDCEUR 08 uspješno je jučer prezentirana te je pokazala je zavidnu osposobljenost hrvatskih Oružanih snaga za sudjelovanje i suradnju s medicinskim vojnim timovima drugih zemalja u spašavanju ljudi u slučaju katastrofa. Ocjena je to koju su nakon izvedene vježbe spašavanja 150 teško ozlijeđenih u potresu jačine 6,7 po Richteru dali ministar obrane Branko Vukelić, zapovjednik Operativnog zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi general Rod Bishop i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general Slavko Barić.

Međunarodna vojna vježba medicinskih timova 15 zemalja, koja se u Divuljama održava od 1. do 15. svibnja, okupila je 350 sudionika koji su pohađali različita predavanja i tečajeve te uvježbavali postavljanje pokretnih bolnica za jučerašnji glavni dio vježbe. U vježbi je medicinski obrađeno 150 teško ozlijeđenih u potresu 6,7 po Richteru koji je zahvatio Splitsko-dalmatinsku županiju s epicentrom u trogirskom zaleđu. U potresu je uništeno više od 70 posto građevina, ozlijeđeno više od 10 tisuća i poginulo više od tisuću ljudi. Pošto su aktivirane sve žurne službe u Zrakoplovnoj bazi "Kneza Trpimira" u Divuljama, uspostavljen je Međunarodni medicinski centar za zbrinjavanje ozlijeđenih koji se sastoji od trijažnog centra, opće ambulante, američke bolnice, hrvatske bolnice, kriznog stožera, centra za psihološku potporu... U neposrednoj blizini je helidrom i zračna luka, tako da je danas najviše zanimanje fotografa i tv snimatelja pobudilo helikoptersko spašavanje unesrećenih s vrha urušene zgrade.



- Hrvatska je i do sada u svijetu sudjelovala u takvim vježbama, što je i za nju i za njezine oružane snage dobra prigoda da na višu razinu dignu sposobnosti u intervencijama vezanima uz katastrofe. Jedna od važnih zadaća HV-a je da bude spremna odgovoriti na sve izvanredne okolnosti katastrofa - kazao je ministar Vukelić, zahvalivši partnerima iz SAD-a koji su suorganizirali vježbu i dali joj punu potporu i novčanu pomoć.

Zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi general pukovnik Rod Bishop zahvalio je Vukeliću i svim hrvatskim generalima i časnicima koji su uključeni u vježbu, posebno istaknuvši veliku, kako je kazao, ukomponiranost hrvatskih Oružanih snaga. Vježba je pokazala da Hrvatska može odgovoriti svim izazovima ne samo kao država nego da se može uključiti u zajednički rad i prihvatiti sve sudionike neovisno odakle dolaze, rekao je Bishop.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Slavko Barić rekao je kako vježba, koja traži najviša znanja i sposobnosti, pokazuje da je Hrvatska usvojila sve standarde te da u NATO-u može sudjelovati u svim takvim akcijama.

- Vidjeli smo visoku tehničku i tehnološku opremljenost, prije svega američku, ali i izvanrednu sposobnost sudionika vježbe. Moram ocijeniti da su hrvatske Oružane snage u cijelosti ispunile svoju zadaću, pogotovo što je to vježba prije svega civilnog karaktera - rekao je general Barić. Hrvatska ima, kazao je Barić, vrlo sposobne časnike i dočasnike u sanitetu, koji mogu izvršiti bilo koju zadaću. U svakom slučaju i naša nazočnost u sanitetu u Afganistanu pokazuje visoku osposobljenost naših ljudi, dodao je.

Post je objavljen 13.05.2008. u 10:06 sati.