Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpassigmund

Marketing

Večernja šihta...

Opet smo nekako posložili vrijeme tako da kasnije na večer, kada svi spavaju, idemo u šetnju...sami pas i ja. Pas je malo zbunjen sa tim premještanjem ritma, ali zadovoljan je da smo opet ekipa samo on i ja...nije da mali ludi pas ne voli bebu, ili ju ne respektira, ali ipak smo mi ekipa...moramo malo i biti sami u akciji.
Trenirali smo...poslušnost, trikove...nove stvari nismo radili jer sam ja stvarno bio umoran od čitavodnevnog dadiljanja.
No..ono što je zanimljivo...kako smo pokasnili vrijeme šetnje, tako se i pasoekipa promijenila...uglavnom nepoznati ili tek po koji puta viđeni psi i njihovi vodiči. Zanimljivo je bilo gledat uključivanje psa u nepoznati čopor...pas se polako približavao i smirivao situaciju...psi bi jurnuli na njega, a on bi samo mirno legao među njih...nije se prebacivao na leđa i podvijao rep...samo čvrsto polegnut na zemlji i pripravan da u svakom trenutku može odreagirati na neki podražaj okoline, prvenstveno pasa...nakon što ga psi ponjuškaju pas se ispali kao šprih i počne do nedavno nepoznati čopor pozivati na igru...i prihvate psi igru, ali u toj igri svi požele naskakivati na moga psa, žele mu postaviti njušku na hrbat, oboriti ga na leđa...ali on vješto izbjegava sve te situacije i pokazuje stav kojim kaže novome čoporu da on tu nije da bi se s njime našutavali...ako se žele igrati OK, ali ako ga žele maltretirati, on to neće dopustiti. Nije što je to moj pas...ali što vješto komunicira...svaka mu čast...barem je meni bilo zadovoljstvo gledati kako elegantno pas, komunicirajući sa svojim novim čoporom, bez ikakvog konflikta dolazi do željenog ravnopravnog statusa.
A tužni su u svemu tome komentari ostalih pasovlasnika dok njihovi mužjaci i kuje naskakuju na mog psa...zar se pas tjera...ja odgovaram, ne, kastriran je...pa se onda svi čudom čude od kuda to naskakivanje pa se čude kako se njihov pas izvaljuje na leđa pred mojim psom nakon što ga je moj pesonja srušio iz naskakivanja i prikucao ga uz pod...čude se ljudi osnovnim reakcijama i osnovnim komunikacijskim signalima svojih pasa.
Ljudi...svi trk u pasoškolicu i naučiti kako treba graditi odnos sa psom. Kako se ne libite plaćati instrukcije iz matematike kada vam je to potrebno, ili otići u autoškolu kada želite naučiti voziti, ili idete na tečaj plesa kada želite plesati te najbolje od svega, idete na tečaj komunikacijskih vještina u odnosu s ljudima, dakle pripadnicima iste životinjske vrste...a kada je u pitanju znanje vezano uz odnos i pravilnu komunikaciju sa psom onda svi misle da sve znaju i nije im potrebna stručna edukacijska pomoć...zanimljivo..


Post je objavljen 13.05.2008. u 08:49 sati.