Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chieconestanujeovdje

Marketing

HEKINAN - PULA

Jednog sam jutra, sasvim običnog, žurila ulicama moga grada, previše posla, a vremena malo. U toj svakodnevnoj utrci sa vremenom, dok u glavi prebirem što sve moram obaviti ne stignem promatrati svijet oko sebe, osjećam se često kao prolaznik bez doživljaja. No to jutro desilo se nešto što me toliko razveselilo da to moram podijeliti sa vama. Oni koji dolaze na moj blog znaju za moju ljubav prema Japanu, e pa tog sam se jutra iznenada zaustavila uz izlog naše gradske čitaonice namijenjene klubu umirovljenika. Ostala sam bez teksta i doslovno pogleda prikovanog za veliku vitrinu u unutrašnjosti čitaonice, ostala tako nekih 15-tak minuta.

U vitrini su bile lijepo posložene male porculanske lutkice koje predstavljaju carski dvor i dvorjane, slažu se na police za Dan djevojčica ili Festival lutaka tj. Hina matsuri, koji se obilježava 3.ožujka (hvala dragom prijatelju nihonkichigai-u na ovim informacijama =D )

A sve je odisalo onom predivnom japanskom jednostavnošću. Naravno, na moju veliku žalost, propustila sam taj događaj, koji mi je bio pod nosom, zahvaljujući mojoj neinformiranosti ili slaboj reklami u lokalnim medijima. Sve u svemu toliko me sve to raspoložilo i nahranilo moju žeđ za Japanom.

Prijateljstvo Hekinana i Pule počelo je u vrijeme Svjetske izložbe EXPO-a 2005. u Aichiju kada je Hekinan bio grad domaćin Hrvatskoj. U Hekinanu su tada održane i hrvatske izložbe: "Voda kao izvor života antičke Pule" Arheološkog muzeja Istre i "U carstvu podzemnog zmaja - čovječje ribice" Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba.

Tom je prilikom čitaonici donirana zavidna brojka lutkica odjevenih u japansku tradicionalnu nošnju

Pula i Hekinan postali su gradovi prijatelji.

Dodano 2016.g.:
Slike su uklonjene nakon što su neke stranice preko kojih sam ih dodala u međuvremenu postale privatne. Nadam se da ću ih naći pohranjene u nekoj staroj mapi i ponovo objaviti.

Imala sam veliku čast i radost stupiti u kontakt sa gospođom iz Japana koja je poklonila gradu Puli ove lutkice iz svoje privatne zbirke.




Post je objavljen 10.05.2008. u 19:16 sati.