Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/artisticartist

Marketing

Van Goghova genijalnost nije bila rezultat manije:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost

Kustos Muzeja Van Gogh u Amsterdamu Leo Jansen s još dvoje svojih kolega radi na kompletiranju više od 800 umjetnikovih pisama u novo književno izdanje. Ono će obuhvatiti i oko 2000 ilustracija, mnogih Van Goghovih, ali i drugih umjetnika koji se spominju u pismima.

Jansen smatra da su pisma dokaz kako Van Goghova kreativnost nije proizašla iz njegove manije, kao što su dosad tvrdili liječnici, te da je genijalnost njegovih djela rezultat velikog slikarevog fizičkog i intelektualnog napora koji je poduzimao.

Tek nakon svađe s Paulom Gauguinom kad si je odsjekao uho Van Goghu se, tvrdi Jansen, dogodio nagli zaokret u psihofizičkom stanju. Pisma iz tog perioda odražavaju Van Goghovu brigu hoće li mu mentalno i psihičko stanje dozvoliti da nastavi sa slikanjem. Slavni slikar si je nedugo zatim oduzeo život, a Jansen smatra da je presudna bila epizoda s uhom koja je uzrokovala Van Goghovu hospitalizaciju i narušila njegovo umjetničko samopouzdanje.

'To je bila prva prava kriza u koju je upao', naglasio je kustos. 'Postalo mu je jasno da je ustvari psihički bolesnik i znao je da će mu to narušiti stvaralačke sposobnosti. I Van Gogh je osjetio da neće više moći raditi kao prije', tvrdi Jansen.

Iako je Van Gogh napisao mnogo pisama svome bratu Theu, koji ga je do kraja života uzdržavao, pisma upućena pjesniku i slikaru Emilu Bernardu bila su mnogo spontanija i detaljnija.

Ta je pisma Van Gogh pisao između 1887. i 1889. godine, uglavnom iz Arlesa, gradića na jugu Francuske, a u njima je najviše govorio o problemima praktične prirode. Odnosila su se na njegovo zdravlje, osjećaj osame koji donosi ruralni život i slično.

'Ta su pisma svojevrsni prikaz svega o čemu je mislio, o prirodi, umjetnosti, religiji', navodi Jansen.

Iako najavljena knjiga sa 800 pisama neće ugledati svjetlo dana prije 2009. godine, nedavno je publicirana skraćena verzija sa 22 pisma koja je Van Gogh slao svome prijatelju Bernardu.

Tu knjižicu pod nazivom 'Vincent Van Gogh, naslikano riječima' (Vincent van Gogh, Painted With Words), publicirala je kuća Rizzoli u suradnji s knjižarom Morgan i Muzejom Van Gogh.

Ona će biti dio izložbe koja će se sljedećeg mjeseca upriličiti u Morganu, uz 20 pisama, dvadesetak slika, crteža i akvarela. Neke od njih umjetnici su ili razmjenjivali ili su o njima diskutirali.



Post je objavljen 10.05.2008. u 15:41 sati.