Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Najveći šaran ikad ulovljen (pa pušten) na sportskim vodama ŠRD "Kečiga"

fotografija:Općina Podravske Sesvete-Dragutin Pavlović-Dragec sa šaranom
Dragutin Pavlović-Dragec, član Ribolovne udruge Kečiga iz Podravskih Sesvete i udruge Moja Podravina 2005. iz Pitomače (MP5), jedan je od rijetkih sportskih ribolovaca koji se može pohvaliti da je ulovio šarana težeg od 20 kilograma. No šaran kapitalac nije završio kao specijalitet u kotliću već je s najvećom pažnjom nakon vaganja i fotografiranja ponovo pušten u svoje prirodno stanište. Događaj nije uzet iz nekog romana o zlatnoj ribici već se stvarno dogodio u vrijeme prvomajskih praznika na jednom od brojnih dravskih jezera.

Ponoćni ulov
Dragutin se bavi športskim ribolovom više od 30 godina i stekao je ogromno iskustvo na hrvatskim vodama, a sudjelovao je i na europskim i svjetskim natjecanjima.

- Bila je prošla ponoć kada su zazvonili indikatori a po načinu dojave znao sam da se radi o velikom ulovu-priča Pavlović. S pomoćnikom Čizom je nakon otprilike pola sata nadmudrivanja izvukao ogromnog šarana u čamac. -To su ključni trenuci i za ribu i za ribiča jer treba paziti da se šaran ni malo ne povrijedi ili da mu se ne nanese ozljeda prilikom vađenja specijalne udice -kaže Dragutin. Šaran je do dana ostao u posebnoj mreži a tada dolazi uzimanje osnovnih podataka i fotografiranje. Nakon toga je šaran, nazvali su ga ´Josip Radnik´, ponovo pušten u vodu. Kapitalac je vagnuo 21,48 kilograma, no zbog mogućeg stresa ribu nisu prekomjerno mučili mjerenjima.

Istraživački ribolov
Naše ribolovstvo, a tu mislim na ribolovnu udrugu MP5, se razlikuje od klasične ribičije jer mi ne nosimo ribu doma već se orijentiramo na ulov velike ribe kako bi mogli utvrditi njeno postojanje u našim vodama. Moja je specijalna orijentacija ulov šarana kako bi se utvrdilo njegovo stanište, odnosno postojanje velikih šarana u Dravi i oko nje. U cijelom programu sudjeluje Turistička zajednica iz Pitomače -kaže Dragutin Pavlović. Općenito vode između Pitomače i Molvi smatraju se teškim vodama za ulov ribe jer ponekad i 10-ak izlazaka ne daje nikakav uspjeh.

- Kada nam dolaze gosti iz razvijenih europskih zemalja čude se našem primitivizmu jer mnogi naši sportski ribići love ribe za ishranu a ne da uživaju u blagodatima ribičije. To znači da nam nedostaje dobar odnos prema prirodi i njenom očuvanju. Nakon ulova pustiti ribu je već uobičajeno oko Zagreba, Varaždina ili Koprivnice -kaže Dragutin. Uz studiozni sportski ribolov ribiči nastoje pronaći i razviti novi pribor za ulov pa je tako ovom prigodom korištena boila, kuglica, domaćeg pronalazača Mate Šipeka iz Kloštra Podravskog.
- Želimo li imati dobar fond riba treba ih nakon ulova natrag puštati u vodu. To više koristi nego da se voda poribi s recimo 100 kilograma mlađa -zaključio je Dragutin Pavlović-Dragec.
tekst i fotografija:Podravske Sesvete.hr

udruga Moja Podravina 2005.
MP5 FISHING TEAM
MP5 fishing team osnovan je 2005. godine i djeluje pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Pitomača.
Osnovači team-a su: Dragutin Pavlović, Kratohvil Slobodan, Robert Berger i Zlatko Majstor.
MP5 fishing team osnovan je prvenstveno zbog promocije modernog pristupa ribolovu uključujući catch and release filozofiju, očuvanja prirode i ribljeg fonda, nastupanju na natjecanjima, druženju sa ribičima istomišljenicima i promoviranja kontinentalnog sportskog ribolova i kontinentalnih ribolovnih terena uopće a posebice rijeku Dravu.
MP5 fishing team trenutno djeluje u sastavu;Dragutin Pavlović, Budančevica-team menager,Dario Grgačić, Pitomača-team menager
Stalni članovi su:Zlatko Majstor-Pitomača,Slobodan Kratohvil-Zagreb,Robert Berger-Zagreb
Suradnici teama:Hanžeković Mirko-Koprivnica,Josip Šimić-Pitomača,Ivica Kukec-Pitomača,Marin Begović-Pitomača,Šipek Mato-Kloštar Podravski,Jelačić Beat-Molve i Vedran Žufika-Molve.

Post je objavljen 09.05.2008. u 18:36 sati.