Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Susjedov san o višnjama i čokoladi

Image and video hosting by TinyPic


Prhko tijesto
150 g brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
100 g margarina
kiselo vrhnje

Biskvit
2 jaja
60 g šećera
1 vanilin šećer
50 g brašna
50 g gustina
1 čajna žlica praška za pecivo
2 žlice hladne vode
prstohvat soli

Krema
2 jaja
3 praška za puding od čokolade (ili vanilije)
250 ml mlijeka
900 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
100 g šećera
10 g želatine
1 staklenka kompota od višanja


Za prhko tijesto umijesite sve sastojke, možete prvo pomoću miksera, a onda tijesto izmijesite ručno. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 min.
Tijesto razvaljajte i izrežite krug veličine kalupa u kojem ćete peći biskvit. Izrezani krug izbodite vilicom i pecite 15-ak min na 180 stupnjeva. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.

Za biskvit, bjelanjke izmiksajte s dvije velike žlice hladne vode i prstohvatom soli. Polako dodavajte obje vrste šećera i miksajte da se šećer rastopi. Dodajte žumanjke i izmiksajte.
Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Preko gustog cjedila prosijajte u smjesu s jajima i lagano umiješajte pjenjačom.
Smjesu rasporedite u okrugli, namašteni i pobrašnjeni kalup. Pecite na 180 stupnjeva 25-30 min. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.


Za kremu, bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u snijeg.
Pomiješajte 100 ml mlijeka sa žumanjcima i praškom za puding. Ostatak mlijeka, 500 ml neistučenog biljnog šlaga i šećer pomiješajte i zakuhajte. Kad zakuha, miješajući pjenjačom, polako ulijte smjesu s pudingom. Kad zakuha maknite s a štednjaka i pomoću pjenjače odmah umiješajte snijeg od bjelanjaka. Dobro promiješajte da nema bijelih mrvica snijega.

Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. Umiješajte ju u toplu kremu i dobro promiješajte da se rastopi. Ostavite kremu da se ohladi.


Izmiksajte ostatak biljnog šlaga. Glatko izmiksajte i ohlađenu kremu (ako nije glatko možete ju propasirati). U kremu umiksajte šlag.

Višnje ocijedite.

Prhko tijesto stavite na dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Na njega namažite 1/3 kreme. Na kremu stavite biskvit (onu stranu koja je za vrijeme pečenja bila gore sada okrenite prema dolje) i lagano utisnite. Na biskvit namažite 1/3 kreme i na nju složite ocijeđene višnje. Premažite ostatkom kreme. Stavite u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći).


Izvadite tortu iz kalupa i odlijepite papir. Ukrasite tortu po želji.


*Recept «Nachbars Kirsch-Vanilletraum» je iz časopisa «Brigitte»; 5/2003. U originalnom receptu stavlja se puding od vanilije, ali meni se više sviđa kombinacija višanja i čokolade.



Post je objavljen 09.05.2008. u 09:48 sati.