Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

SAD daje potporu Makedoniji za ulazak u NATO

SAD i Makedonija u srijedu su u Washingtonu potpisale zajedničku Deklaraciju o strateškom partnerstvu i suradnji, u kojoj je izražena snažna američka potpora suverenitetu, sigurnosti i prosperitetu Makedonije te njezinom što skorijem primanju u NATO savez, priopćio je State Department.

Deklaracija naglašava predanost SAD-a suverenoj, demokratskoj, sigurnoj i prosperitetnoj Makedoniji te ponovno ističe dugoročnu potporu SAD-a za nastavak sigurnosti, stabilnosti i gospodarskog razvoja Makedonije na putu do pune euroatlantske integracije i što skorijeg pridruživanja NATO-u. U dokumentu, koji su potpisali američka državna tajnica Condoleezza Rice i makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski, dvije zemlje iskazuju spremnost za jačanje i proširenje bilateralnih odnosa na nizu područja, uključujući sigurnost, te gospodarske i trgovinske veze.

- Na temelju Deklaracije, obje vlade nastojat će ojačati odnose i proširiti suradnju u širokom spektru naših bilateralnih odnosa, uključujući područja sigurnosti, suradnje među narodima i trgovine - navodi State Department.

Deklaracija ističe snažno američko-makedonsko partnerstvo u borbi protiv globalnog terorizma i u promicanju međunarodne stabilnosti, te napominje da se vojnici dviju zemalja bore rame uz rame u Iraku i Afganistanu. U dokumentu se najavljuje intenziviranje kontakata na visokoj civilnoj i vojnoj razini, uključujući povećanje zajedničke obuke u cilju jačanja međusobne operativnosti oružanih snaga dviju zemalja.

Condoleezza Rice je izrazila snažnu potporu SAD-a primanju Makedonije u NATO čim se riješi spor s Grčkom zbog imena, dodajući kako Washington ohrabruje posrednika Matta Nimetza da udvostruči svoje napore, a Grčku i Makedoniju da marljivo rade na rješavanju spora.

- I Makedonija i Grčka su dobri prijatelji SAD-a, a naša je velika nada da s dovoljno volje, napora i fleksibilnosti, to pitanje može biti riješeno - rekla je Rice, ističući kako je na summitu u Bukureštu bilo jasno da saveznice žele Makedoniju u NATO-u što prije.

Pozivnicu Makedoniji za članstvo u NATO-u, u Bukureštu je svojim vetom, spriječila Grčka, inzistirajući na promjeni imena Makedonije, prije njezina primanja u Savez.

- Naš cilj je punopravno članstvo u NATO-u. Naši vojnici se bore rame uz rame s američkim i drugim vojnicima u NATO-ovim misijama u svijetu - rekao je Milošoski, ističući da se Makedonija dokazala kao miroljubiva zemlja, koja pridonosi miru, stabilnosti i gospodarskom razvoju u jugoistočnoj Europi.

Post je objavljen 09.05.2008. u 09:28 sati.