Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bloodsugarsexmagic

Marketing

S.O.A.D

System Of A Down je kalifornijski glazbeni sastav, osnovan 1994 , u čijem sastavu sviraju četvorica glazbenika armenskog podrijetla. Njihov glazbeni izričaj obuhvaća metal, nu metal, hardcore metal, te armensku narodnu glazbu. Ime System of a Down nastalo je nakon što je gitarist Daron Malakian, napisao pjesmu "Victims of A Down".

System Of A Down je poznat po izražavanju svojih političkih stavova, kritiziraju američke imperijalne politike te utjecaja medija na moderno društvo. Jedan od motiva u njihovim pjesmama je i armenski genocid.

1994. godine članovi budućeg System Of A Downa, počeli su sa nastupima u klubovima u Los Angelesu, pod nazivom Soil. Tada se na mjestu bubnjara nalazio Andy Khachaturiana, kojeg je 1997. zamijenio John Dolmayan. Demo snimke usmjerile su pažnju underground subkulture na grupu, no vrtoglavi uspon ovih rock alternativaca započeo je nakon što ih je uočio ugledni glazbeni producent Rick Rubin, inače poznat po radu sa Red Hot Chili Peppersima, Beastie Boysima i mnogim drugima.

Debitantski album nazvan System Of A Down predvođen singlovima Sugar i Spiders, 1998. godine zaradio je platinastu nakladu. Ključni motivi poput primjerice armenskog genocida, socijalne nepravde i besmislenosti rata ostali su do danas temelji glazbenoga i kreativnoga izričaja glavnih tekstopisaca benda, Darona Malakiana i Serja Tankiana. Također stil, sačinjen od elemenata metala, punk-rocka, jazza i armenskog folklora nešto je po ćemu se grupa izdvaja od ostalih. Nakon tri godine intenzivnog nastupanja širom SAD-a, uslijedio je njihov komercijalno najuspješniji album, Toxicity. Zanjimljiv je podatak, kako je album zauzeo prvo mjesto na američkoj nacionalnoj top listi upravo onaj tjedan, kada se dogodio teroristički napad na New York, 11. rujna 2001. Ubrzo, političari su System Of A Down etiketirali kao kontroverznu grupu zbog čega je i njihov singl Chop Suey maknut sa radijskog programa. Bez obzira na to, album je prodan u pet milijuna primjeraka. Godinu dana kasnije izdaju novi album, Steal This Album, na koji su uvrstili neobjavljene pjesme, skladane za Toxicity. U to vrijeme počinje rat u Iraku, te System Of A Down u izradi spota za singl Boom! surađuje sa poznatim redateljem i kritičarom Bushove politike, Michael Moorom.

2005. godina će ostati upisana u mnogim rock enciklopedijama – System Of A Down je izdao dva albuma, Mezmerize (22.5.) i Hypnotize (22.11.), te sa oba osvojio sam vrh najprestižnije, billboardove top ljestvice. Do tada, to je uspijelo samo legendarnim Beatlesima (doduše čak pet puta) Mezmerize, najavljen žestokom pjesmom B.Y.O.B. (Bring Your Own Bombs), označio je novo poglavlje u povijesti grupe. Mnogi su fanovi ostali zbunjeni gotovo drastičnom promjenom stila, no ubrzo su shvatili kako je to nužan glazbeno-evolucijski korak u razvoju System of a Downa. Uslijedila je nagrada za najbolju alternativnu grupu godine od strane MTV-a. U studenome, na tržište su pustili i drugi album, pod nazivom Hypnotize. Članovi benda priznaju kako su ideju dvostrukog albuma ukrali od Quentina Tarantina i njegovog filma Kill Bill. Omot za Mezmerize/Hypnotize izradio je otac gitarista Darona Malakiana, Vartan Malakian, inače poznati armenski slikar. Krajem 2005. godine, singl B. Y.O.B. dobio je nagradu Grammy, u kategoriji najbolje hard-rock izvedbe. Nakon završetka Ozzfesta 2006., bend je najavio višegodišnju stanku, kako bi se članovi grupe mogli posvetiti osobnim projektima.

Filozofiju benda možda će najbolje objasniti sam Tankian – Mislim da je sudbina izabrala glazbu za nas četvoricu. I ti ako pratiš svoj put, svoje srce sigurno nećeš pogriješiti


Post je objavljen 06.05.2008. u 13:00 sati.