Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Financial Times: Nužna suradnja Europe i nove američke administracije

Njemački veleposlanik na odlasku u Londonu Wolfgang Ischinger, u tekstu u Financial Timesu posvećenom američko-europskim odnosima nakon smjene u Bijeloj kući, analizirao je i promjene u NATO savezu. Diplomat primjećuje kako Europa pažljivo prati bitku za stranačku nominaciju u SAD-u skoro kao da Europljani imaju pravo glasa.

Nažalost, nastavlja nekadašnji izaslanik EU-a u posredničkoj trojki za Kosovo, taj interes je jednosmjeran - Europa i Europska unija rijetko su tema debata i govora potencijalnih predsjedničkih kandidata u Americi, iako bi 2009. godina mogla biti od ključnog značaja za transatlantske odnose. Ne samo da će Amerika imati novog predsjednika, već će i Europsko vijeće, u skladu s Lisabonskim ugovorom, dobiti svoga prvog predsjednika, koji će biti vodeći sugovornik Washingtona s ove strane Atlantika.

Odnos s Amerikom neophodno je graditi u duhu partnerstva i Europa na tome planu može poduzeti nekoliko važnih koraka. Može učiniti više kako bi podijelila globalno vojno vodstvo, prije svega u Afganistanu, može značajno doprinijeti rješavanju sukoba na Bliskom istoku i s Washingtonom definirati zajednički stav u vezi s pitanjima o budućnosti NATO-a, o Rusiji, Iranu i Siriji te globalnom zatopljenju.

Zapad mora vratiti svoj moralni kredibilitet kako bi se mogao uhvatiti ukoštac s radikalnim islamizmom i terorizmom. Nakon Guantanama i slučajeva mučenja to je jedino moguće ako Zapad nedvosmisleno potvrdi svoju odlučnost da se drži međunarodnog prava.

Ako Europska unija iznese svoje stavove na način koji će sljedeća američka administracija doživjeti kao dobronamjeran, prijateljski, jasan i odlučan, u siječnju bi mogao nastupiti novi i bolji period u transatlantskim odnosima. Europi se pruža povijesna prilika koju bi trebalo iskoristiti prije nego što bude prekasno, ističe Wolfgang Ischinger u Financial Timesu.

Post je objavljen 06.05.2008. u 10:04 sati.