Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bloodsugarsexmagic

Marketing

"Scar Tissue"


Knjiga "Scar Tissue" nije samo priča o jednoj uspješnoj r'n'r karijeri punoj zanimljivih detalja i neočekivanih obrta: ovo je prvenstveno priča o prijateljstvu, ljubavi, pozitivnom životnom pristupu i slobodi. Onoj slobodi koje se svi plaše – da budeš ono što zaista jesi i tome posvetiš cijeli život. Muzika je samo rezultanta pozitivnih životnih sila, a biti u muzičkom univerzumu četvorice pajaca koji sebe nazivaju Red Hot Chili Peppers prava je privilegija.

Scar Tissue takođe je i priča o kalifornikaciji života, kao i podneblju u kojem je isti ugodniji, i to ne samo u materijalnom smislu. Tamo je želja za ostvarenjem sna nekako realnija, a nada kategorija sa mnogo većim volumenom.



Druga, ili možda pak prva (kao u onom stereotipu sex, drugs and r'n'r), značajna tema kroz koju Kiedis filtrira svoju životnu priču su žene, preciznije njegove muze. One su imale ogroman uticaj na Anthonyjev život i opširni opisi svih njegovih veza samo potvrđuju namjeru da i najintimnije segmente života izloži na uvid javnosti.

Nije ovdje u pitanju pristup koji pripada korpusu sve prisutne opranifikacije, već želja da upoznamo Anthonyja Kiedisa onakvog kakav zaista jeste: slab kada je u pitanju droga; ponekad nemaran, egocentričan, ali i posvećen prijateljima, porodici, muzici; u stalnoj borbi za sopstveni integritet, u neprestanom traganju za pravom ljubavlju. Ocena da je sebe u ovim memoarima predstavio kao velikog ljubavnika samo je površan utisak – prava istina je to da su ljubav i strast njegova velika životna inspiracija.

RHCP su mogli da funkcionišu samo kao ekipa međusobno bliskih ljudi, a to se više puta i ranije pokazalo kao bitan preduslov za stvaranje dobre muzike. Kiedis nije iskoristio svoju ugodnu pripovedačku poziciju da sebe i grupu predstavi u idealističkom svetlu, naprotiv! Njemu bitne događaje ispričao je ne štedeći ni sebe, ni prijatelje.

Te večeri sam upoznao Kurta Cobaina. Ušao sam u njegovu garderobu pre nastupa, samo da ga pozdravim. Tamo je bila i Courtni. Izgledao je ofucano, kao da je upravo izašao iz mašine za mljevenje mesa. Nosio je isparanu majicu, a koža mu je bila užasna. Izgledao je kao da danima nije spavao, ali je bio prelijep na neki uvrnut način. Oborila me je njegova harizmatična pojava. Izgledao je strašno prijatan. Lijepo smo se ispričali, a ja sam mu se zahvalio zbog pristanka na ove nastupe (Nirvana je bila predgrupa RHCP na dijelu turneje poslije albuma Blood Sugar Sex Magic - op. aut.)... Kurt je izašao iz garderobe i odvukao se do bine kao podgrijan leš. Ali, čim je nastup počeo, oduvao je publiku priredivši im šou kakav se samo poželjeti može. Njihova sirova energija, njihova muzikalnost, izbor pjesama, bili su kao zvuk motorne testere koja se prolama kroz gluvu noć.

Žive rane se ustručavaju dubokih promišljanja i kompleksnih opservacija, ali su zato prepune zapažanja kao što je prethodni pasus i priča o raznim zanimljivim ljudima koji su na ovaj ili onaj način bili bitan dio života A. Kiedisa. Od tužnih trenutaka kakav je gubitak najboljeg prijatelja Hillela Slovaka, koji je umro od overdoza, pokušaja prosvetljenja kakvo je putovanje po Borneu ili susret sa dalaj-lamom, veze sa Sinead O’ Connor ili kurioziteta da je kao klinac bio prijavljen da živi sa Cher (da bi išao u školu u koju je želeo) – ova knjiga neodoljivo podsjeća na scenario nekog holivudskog filma. Čak je jedne noći delio i postelju sa obnaženom Cher, a sutradan se hvalio svim drugarima. Naravno, tada je bio previše mali...

Na pisanju autobiografije Kiedisu je asistirao Larry Slowman, koji je isti angažman imao i na knjigama Howarda Sterna Private Press i Miss America. Slowman iza sebe ima i pet samostalnih knjiga sa sličnom tematikom, a najpoznatija je On the Road With Bob Dylan.

Puna života, pisana jednostavnim književnim jezikom, ova knjiga će sigurno biti mnogo zanimljivija obožavaocima lika i djela AK & RHCP. Ostalima će biti tek interesantna životna priča nekog slavnog muzičara - previše nevjerovatna da bi bila istinita.



Post je objavljen 05.05.2008. u 13:52 sati.