Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/rukica

Marketing

Pitaju se kako je nastala Retfala, ali i da li je imala pravo nastati

Pojedini odbojkaški krugovi iz Slavonskog Broda nakon što ne uspijeva za zelenim stolom postati prvaci 2.lige, pokušavaju ispitati način nastajanja Odbojkaškog kluba Retfala. Jer ako bi našli nešto što nije u redu htjeli bi da ospore uopće i nastup igračica toga kluba i samog kluba. Upučeno je pismo na više adresa, uključujući i one iz Slavonskog Broda u kojem objašnjavamo kako je sve učinjeno po važećim pravilima.

Izvadak iz pravilnika HOS-a o natjecanju po kojemu je nastala OK Retfala i iz nje izdvojen AOK Osijek

Poglavlje
FUZIJA KLUBOVA
Članak 67.
Fuzija se obavlja po odluci zainteresiranih klubova koji su se prethodno na odvojenim Skupštinama izjasnili za fuziju, i kada su u pitanju istorodne ekipe.
Prilikom fuzije klubova, novi klub zadržava pravo bolje plasirane ekipe (seniori, juniori, kadeti, pioniri), posebno za svaku kategoriju u kojima su se natjecali. Odgovarajuće ekipe fuizioniranih klubova određuju se Pravilnikom o registraciji osnovnih organizacija i članova HOS-a.

Članak 68.
Ako u osnovnoj organizaciji (klubu) djeluju dvije ili više ekipa koje se natječu u prvenstvenim natjecanjima, pojedina ekipa može se uz suglasnost matičnog kluba konstituirati u samostalni klub. U tom slučaju, tako konstituiran klub zadržava pravo natjecanja u prvenstvu na osnovi plasmana dotične ekipe u prethodnoj odnosno tekućoj natjecateljskoj sezoni.

Pravilnik možete pročitati na www.hos.hr/hos/pravilnici cijeli tekst Pravilnika o natjecanju

U sezoni 2006/2007 Retfala je imala 1.ekipu u 1b ligi, drugu u drugoj ligi, te dvije ekipe u dvije skupine treće lige. Izdvajanjem AOK Osijek u zasebni klub ostaje drugoligaška ekipa (sadašnja Retfala 1), te dvije treće ligaške. Prvaci skupina u 3.ligi su bili Pivovara i Čepin, a druga mjesta su imali Našice i Retfala. Pivovara i Čepin nisu htjeli u viši rang, pa su pravo stekli drugoplasirani. Našice i Retfala su trebali u 2. ligu. Retfala je htijela (to je u ovoj sezoni ekipa Retfala 2), Našice nije pa je umjesto nje u drugu išla treće plasirana ekipa iz jedne skupine. To je bilo OK Bilje.
Koristeći ovo pravilo nije nemoguće da se odlukom skupštine Retfale ponovno iz jedne od ekipa konstituira novi klub koji će zadržati status iz prethodnog prvenstva. To je drugoligaški. Na koncu i taj se isti klub može fuzionirati s nekim od klubova 3 lige i na taj način i taj 3 ligaš (primjerice Posavina Brod, OK Bizovac), s tim novim klubom tvoriti novog drugoligaša.

Napominjem i da su danas AOK Osijek potpuno pravno i rukovodeći odvojeni klubovi. Matični broj AOK Osijeka je 1670016, a predsjednik je Željko Lijić. Matični broj OK Retflale je 2274809, a predsjednik je Damir Rukovanjski.
Dokumenti o osnivanju, svi podaci vidljivi su u državnom Zavodu za statistiku i Uredu državne uprave, registru udruga. Na zahtjev šaljemo svima zainteresiranima zapisnike i odluke skupština.

Predsjednik OK Retfala:
Damir Rukovanjski, mr.agr.
Dostaviti:
- Zainteresiranim klubovima
- Tajnik HOS-a
- Ministarstvo prosvjete i sporta
- Hrvatski olimpijski odbor
- Državno pravobraniteljstvo
- Udruženje klubova 1.hrvatskih odbojkaških liga


Post je objavljen 01.05.2008. u 20:50 sati.