Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

MEDIJSKO (MAL)TRETIRANJE CRKVE


Javni mediji u Hrvatskoj doista su u svakom pogledu – endem, točnije "čudna biljka"! To je naočitije u njihovoj svakodnevnoj izdaji svoje zadaće, u koju se tako rado kunu, a to je objektivno INFORMIRANJE JAVNOSTI, tj. građana (u prvom redu) Republike Hrvatske, potom ostalih do kojih dopire tiskana i govorna riječ ili na bilo koji način odaslana obavijest.

Premda se u Hrvatskoj više od 90 posto pučanstva deklarira kao kršćani, prvotna zadaća tzv. javnih medija – kako je oni sami definiraju – nije biti tzv. kršćanski medij, što nije teško razumjeti. Ali ipak nije nimalo lako razumjeti zašto hrvatski javni mediji ipak drskom selekcijom informacija ignoriraju i vrijeđaju svoju publiku, uskraćujući joj vijesti koje ona očekuje.

Posljednji drastičan primjer – ovdje u prvom redu mislim na hrvatske dnevne listove – jest vulgarna ignorancija Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji je održan na stadionu sportskog centra "Sloboda" u Varaždinu u subotu 26. travnja. Kako je izvijestila IKA (ispričavam se što nisam vidio vijest koju je donijela HINA!), misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zajedno s biskupom domaćinom Josipom Mrzljakom, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Marinom Srakićem, predsjednikom Odbora HBK za mlade šibenskim biskupom Antom Ivasom te još 15 nad/biskupa iz Hrvatske i banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, a koncelebriralo je i 350 svećenika iz svih hrvatskih nad/biskupija i inozemstva.

Najvažniji je podatak da je u slavlju sudjelovalo 22.000 mladih iz Hrvatske ter iz Bosne i Hercegovine, Kotorske i Subotičke biskupije, Njemačke, Austrije i Slovenije. Sudjelovali su i đakoni mjesne Crkve, brojne redovnice, bogoslovi i sjemeništarci. Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod ravnanjem Ivana Malbašića, koji je s više pjesama uveo u misno slavlje i pratio ulaznu procesiju. Na velikoj pozornici, na kojoj je bio oltar, bili su i drveni stolci na čijim su nogama upisani temelji postojanosti prve Crkve: nauk apostolski, zajedništvo, lomljenje kruha i molitva, a služili su kao katehetsko pomagalo kroz višemjesečne pripreme za Susret mladih.

Mlade je na početku pozdravio domaćin mons. Mrzljak, a mons. Ivas održao je sjajnu, vrlo toplu i poticajnu propovijed, punu krasnih i snažnih odgojnih poruka. Međutim, ništa se skandalozno nije dogodilo, nije bilo "krvi" i zato taj susret našim (uglavnom tiskanim) medijima nije bio nimalo "zanimljiv", tj. bio im je "dosadan"! Ali, nisu za to krivi MEDIJI (oni su mrtva stvar!) – tako su odlučili njihovi UREDNICI!!

S druge strane – kako toga vikenda, "tako i sada i vazda i u vijeke vjekova" – golem publicitet dobile su razne beznačajne estradne skupinice, minorne šačice drogiranih agresivaca u nekoj rock-jazbini... itd, its... razne Alexice&farmerice, nekakve face sa tzv. scene... onda npr. novi Sevin album, nova frizura gospođe "Polivinilclorid", Modrićeva "okupacija" u 26 milijuna... itd. itsl... – jer "to publika traži". Kakve podle laži! Istina je da to traži tek mali dio publike, a ostalima se nameće i potiče ih se da to traže poput ovisnika!

Na jednak način se 50 godina postupalo sa žrtvama na Bleiburgu i istini o njima – u školi i u medijima – ignorancijom i prešućivanjem! Uz prijetnju zatvorom onome tko istinu pokuša tražiti! A žrtve Jasenovca uvijek su imale golem publicitet – kao i danas!

Nije li to neskriveno očitovanje naših medija na čijoj su strani! Nije li pak debilno i neinteligentno da ne znaju (ili ne žele?) sakriti svoju svrstanost i pripadnost? Jer je teško povjerovati da je na djelu opravdanje stare mudre izreke: "Tko poštenja nema, sramotom se diči!"

"Sjajna" potvrda toga je i prilog nedjeljne Slobodne Dalmacije (27.04.08.) o tome kako Glas Koncila "skandalozno", "pseudoznanstveno" savjetuje svoje čitatelje... (u sljedećem broju SD vjerojatno će biti prikaz kako neki islamski vjerski list savjetuje svoje čitatelje!). Sigurno je jedino da nikad nećemo pročitati kako svoje mlade čitatelje savjetuju listovi OK! i Teen (a jadna djeca s tim savjetima!).

Tako je novinar SD Saša Jadrijević Tomas, "sablažnjen" odgovorima Glasa Koncila o mini suknji, sotonizmu, nudizmu, homoseksualnosti..., požurio konzultirati "stručnjake" da oni narod uvjere koliko su "katolici zatucani". A takvi dežurni kritičari to jedva dočekaju. I evo što nam rekoše tzv. nevladina aktivistkinja Neva Telle, tzv. psihologinja Maja Mamula i tzv. sociolog Zoran Malenica:

- Crkva nas svojim konzervativnim stavovima vraća više stoljeća unatrag; takve sulude izjave niti su utemeljene na znanosti, niti na zdravom razumu; bolesna Crkva šteti vjernicima i želi ući u njihov krevet; ta su pravila kao iz vremena inkvizicije!
- Riječ je o nazadnim odgovorima, stoga se upozorava: "Ne slušajte štetne savjete Crkve! Oni kod vjernika žele izazvati osjećaj krivnje, srama, što je loše za zdravlje, za poimanje seksualnosti!"
- Odgovori Glasa Koncila pokazuju koliko licemjerja postoji u Crkvi jer se "ni 10 posto svećenika ne drži onoga što savjetuju mladima" (to je tvrdnja na temelju neobavljenog istraživanja soc. Malenice!) i zato je Crkva pogrešno mjesto za savjete iz sfere seksualnosti!

A izjavu tzv. reiki učiteljice Ane Vukoja vrijedi prenijeti u cjelini i zasebno:
"Savjet Glasa Koncila je pogrešan i štetan. Katolička sam vjernica i u reikiju nema ništa loše, nema nikakve magije. Kad su mi prije 15 godina svi okrenuli leđa, spas sam našla u reikiju. Psihijatri i svećenici su filozofirali, a moj brak se raspadao. Najmanje su me podržali svećenici. Bog nam je dao razum i slobodnu volju, pa ako ti roditelji žele dobro svome djetetu, neka ga puste da odabere svoj put. Na reiki idu i brojni svećenici, ali o tome Crkva šuti... Glas Koncila nikako ne bi smio osuđivati nešto što ne razumije."

Eto, dakle, tako se licemjerno i inkvizitorski ide na "inkviziciju"! Tako se olako pljuje po drugima, onim istim izrazima koji njih teško vrijeđaju! A dići će nos do neba čak i kad ih se na to uljudno upozori, npr. da "takve sulude izjave niti su utemeljene na (kulturi), niti na zdravom razumu"! Posebno je pak pitanje ponašaju li se ti ljudi tako liberalno prema svojoj djeci (ako uopće imaju potomke!).

Zato je s razlogom nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić, poznat kao vrlo suzdržan u kritici medija, konačno istupio malo otvorenije (u intervjuu Novom listu, 28.04.2008.):

"Postoji još jedna stvarna krivica medija, naime, kada oni ne koriste svoje mogućnosti da ljude potiču na razmišljanje, na istinsko traženje dubljeg smisla, na uočavanje npr. onoga što je zajedničko i univerzalno iza različitih moralnih i kulturnih vrednovanja i postupanja, nego ih, umjesto toga, upućuju samo na zabavu, odgajaju za površnost i pomažu u rastresenosti...

Ako se sumira kako naši mediji prikazuju Crkvu, ispada da je ona prebogata, zaostala, konzervativna, klerikalna, svećenici upleteni u svakojake skandale, biskupi sljubljeni s vlašću itd. Naravno, Crkva ne može sebe poistovjetiti s takvom slikom. Zato bi ona željela da ju mediji objektivnije prikazuju, da uočavaju i ono pozitivno, ukratko, da javnosti prezentiraju realnu, a ne iz ovih ili onih razloga okljaštrenu sliku Crkve...

Činjenica je, naime, da je naše društvo ne samo u političkoj i ekonomskoj, nego i u vrijednosnoj i ideološkoj tranziciji i da se u njemu u tom smislu događa sučeljavanje tradicionalnih i modernističkih tendencija, u što se uvlači i Crkvu u kojoj predstavnici ovih posljednjih shvaćanja vide uporište tradicionalizma i konzervativizma, pa je zbog toga osporavaju. Crkvi, međutim, nije stalo do takvih sučeljavanja, njoj je jedino stalo do naviještanja i svjedočenja cjelovite istine o čovjeku i ljudskoj zajednici, istine koja je objavljena u Isusu Kristu, koji je došao da spasi sve..."

U svakom slučaju navedeni su "gadovi" pojačali "crveni stožer" anticrkvene pesnice u kojem su se već prije "duboko ukopali" Slavko Goldstein, Ivan Fumić, PMS, Svetozar Livada, Joža Horvat, Drago Pilsel... i dr(ugovi)... Očito je da se ne može zanijekati planska i organizirana ANTIEVANGELIZACIJA, na koju je jasno i glasno upozorio Ivan Pavao Drugi. Zbog čega su najvjerojatnije i pucali na njega...
Ili se možda varam jer je nešto drugo posrijedi? Možda – četvrtak?

............................

PS&NB: "Požuda, ljubav, erekcija, strast, veze, seks i odnosi neiscrpne su teme, a od sada pa nadalje sve to i još puno više očekuje vas na portalu... (neću ga reklamirati! – m.op.)! Postaje vruće, zar ne!?" – tako glasi najava novosti na tom portalu. A nakon klika slijedi "obogaćenje prevažnom" informacijom: "Svima je već jasno kako je riječ o temama koje su uvijek dobro prihvaćene i zanimljive. Pa da ne duljimo i ne otkrijemo baš sve što vas očekuje, predlažemo da se opustite i uživate u novoj rubrici Sex i veze na portalu...!"

Zato sam odlučio, iako sam taj portal redovito posjećivao – od danas ga brišem iz mape linkova! Hvala na još debilnijoj ponudi u fazi opće kontinuirane debilizacije publike! Na portalu gdje prevladavaju i gdje se preferiraju sadržaji od pupka naniže, umjesto da se daje prednost onome što obogaćuje um, dušu i srce, više nemam što tražiti. Zapravo – hvala im što su mi konačno pomogli da odem iz te smradne i zagušljive rupe! Hvala, doista hvala!



Post je objavljen 30.04.2008. u 07:01 sati.