Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nezaposlenitata

Marketing

KBC Firule

Ulazin kroz vrata KBC-a Firule, ustvari prvo moran čekat da bujica ljudi izađe, a onda skočin prije nego se zatvore vrata tako da ih ne moran dirat rukama. Probijan se kroz gomile jadnika u čekaonici pazeć da ne bi slučajno taka kojega ili da ne udahnen kužni zadah iz truloga organizma izraubovanoga penzionera. Kese mi se njiovi žuti zubi tojest ono šta je od njih ostalo, gledaju me njiove mutne oči dok in se tresu stare ruke kojima diraju one plastične stolice po čekaonici. Ruke koje stiščedu zgužvane snopove nalaza, uputnica, rengenskih slika. Znojavi, sa ranama iz kojih kapa gnoj po podu. Dikod prođe koja medicinska sestra ka krajica, migne skupini iz njezinoga sela: ulazi priko reda ali prvo starješina.

I na šalteru je gužva, jedna mlada pripravnica u svađi sa pacjentima. Ima samo jednu usku majicu ispod bile jakete. Tamnoputa koža joj je ka med, a male sise napinju pamučnu teksturu. Sva je ka vatra: crna kosa, pune usne i lipi zdravi zubi: jednome staromu Vlaju objašnjava da ne more bez uputnice izvadit krv. Stari je uporan: koliko triba platit? Nema tih para, mislin se u sebi. Gledajuć u njezin veliki dekolte, vas san se smeja: Šta mi triba? Nalazi, nalazi. Ime? Nema pod tvojin slovon: ovo van šjor nije još gotovo. Kako? Jučer mi je rekla danas od 10 do 15. Je ali isto ti dođi sutra. Čija si ti mala? Da mi je znat kome ti vadiš krv na slamku, rado bi se s njin prominija.

Nazad istin puten kroz labirint hodnika, svudi neka vrata, šalteri čekaonice. Urologija, onkologija, okultologija, ginekologija, epidemiologija, gerontologija. Svuda zabrinuti ljudi, ka ovce na klanju, rezignirani, štufi: ka će ovo više završit?

A vani proliće. Sve miriše i cvita. Livade bujaju zelenon travon i žutin cvitovima maslačaka. Stabla pupaju ka ona mala medicinska sestra, na nebu nema oblačaka sunce i lagani vitar. Proljetni. Kad umren biće proliće, moga bi se okladit.

Ka se razboliš radeći ka rob na poslu, ko ti more pomoć? Najboje udrit po čajevima. Imaš čajeve za smirenja, uznemirenja, za menstrualne tegobe i tegobe pri mokrenju. Mješavinu čajeva za prostatu. Čaj od koprive i uvin čaj. Ima čaja i za reumu, išijas i bolove u leđima. Na ljutu ranu ide ljuta trava. Na izlazu iz KBC-a neka bakica prodaje trave za čajeve. Posložila pune kese na mali banak i objašnjava bolje od ikojega likara kako se izličit.

Fala bogu spašen san.


Post je objavljen 28.04.2008. u 20:40 sati.