Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Zaljevske zemlje stoje uz NATO

Zemlje Perzijskog zaljeva kroz dugi niz godina igra konstruktivnu ulogu na Bliskom istoku, a njihov ekonomski uspjeh pokazuje da se radi o mirnim i sigurnim zemljama. Međutim, stabilno susjedstvo je iznimno važno za dugoročnu sigurnost zaljevskih zemalja. Iz tog razloga Kraljevina Bahrein organizirala je međunarodnu konferenciju „Odnosi NATO-a i Bahreina i Inicijativa istanbulske suradnje“ koja se održala 24. travnja u Manami.

Ciljevi konferencije su bili promicati veće međusobno razumijevanje između NATO-a i pozvanih zemalja Inicijative istanbulske suradnje (Istanbul Cooperation Initiative, ICI) i predstaviti nove poglede i ideje iz regije te ih implementirati u program ICI koji je nastao 2004. godine, a čiji je član i Bahrein od 2005. Taj program doprinosi dugoročnoj globalnoj i regionalnoj sigurnosti nudeći zemljama Bliskog istoka praktičnu bilateralnu sigurnosnu suradnju s NATO-om.

Uspjeh se pokazao već pri ovom prvom posjetu glavnog tajnika NATO-a Jaap de Hoop Scheffera Bahreinu gdje je potpisan i Ugovor o sigurnosti informacija kojim će se dijeliti sigurnosne informacije. Njime će svaka strana imati pristup velikoj količini pravilno protumačenih podataka koji se tiču sigurnosnog stanja u široj regiji, a temelji se na povjerenju dviju strana. Scheffer je podsjetio da su zemlje Europe, Sjeverne Afrike, ali i Zaljeva bile žrtve terorističkih napada, a nestabilnost u Iraku i Afganistanu nam svima prijete. Također je spomenuo zabrinutost oko iranskog obogaćivanja urana što krši UN-ove rezolucije, kao i činjenicu da su i NATO i Bahrein zainteresirani za energetsku sigurnost. Scheffer je ponudio i pomoć u obučavanju vojske, a pozvao je Bahrein i na suradnju unutar ICI-ja prema viziji NATO-a zacrtanoj na sastanku u Bukureštu, a prije svega u jačanju političkog dijaloga, borbi protiv predrasuda, sigurnosnih izazova u prostoru Zaljeva.

Značajan je bio i nastup ministra vanjskih poslova Bahreina Nj.E. Sheikh Khalid bin Ahmed bin Mohammed Al-Khalife koji je, na tragu NATO-ovih odluka, iskazao veliko zanimanje suradnje na područjima koja nisu tradicionalno vojno-sigurnosna, a koja se tiču pripremljenosti na katastrofe, nedostatke vode, hrane i resursa, energetske stabilnosti i klimatskih promijena koje utječu na sve. Bahrein smatra da će se suradnjom s NATO-om kojemu su navedene teme sve više u glavnom fokusu zanimanja povećati i svjesnost lokalnih i međunarodnih javnosti.

Delegacija NATO-a završila je ovaj uspješan posjet Bahreinu obilaskom zemlje, posjetom pustinji i obilaskom Maname. Posjet je tek početak konrektnije suradnje unutar ICI-ja, međutim već se sad vidi da će ta suradnja rezultirati golemim izmjenama u odnosima zemalja Zaljeva i euroatlantskih država.

Slika: Gulf Daily News


Post je objavljen 28.04.2008. u 20:05 sati.