Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Zagreb smanjuje cijene komunalija

Nakon dugog neradnog perioda jučer se napokon sastalo povjerenstvo za praćenje rasta cijena u proširenom sastavu. Poklon povjerenstvu donio je gradonačelnik Grada Zagreba.

Grad Zagreb će od 1. svibnja sniziti cijene vode i to sa sadašnjih 11,71 kuna na 11,22 kuna, što je smanjenje za 4,2 posto. Istodobno će se smanjiti i cijena odvoza smeća i to s 0,85 na 0,825 kuna po metru četvornom, odnosno za oko tri posto. Najavio je to jučer predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader, nakon sastanka sa proširenim sastavom Povjerenstva za praćenje rasta cijena na kojem su uz predstavnike resornih ministarstava i socijalne partnere, sudjelovali i predstavnici gradova, općina i županija. Sanader je pozdravio tu mjeru Grada Zagreba i kazao kako očekuje da isto učine i vlasti ostalih lokalnih jedinica.

Predsjednik Vlade rekao je kako će Vlada poduzeti sve da hrvatski građani što bezbolnije osjete nagli rast cijena hrane i energenata na svjetskom tržištu koje se neminovno preslikava i na domaću situaciju. Najavio je i nove poteze Vlade u tom smjeru, a nakon što se razmotre svjetska kretanja. Osim toga, najavio je da će Vlada, nakon što u roku od dva tjedna socijalni partneri upute svoje primjedbe, ići u realizaciju izmjena i dopuna Zakona o komunalnom gospodarenju.

Pozdravio je rad Povjerenstva jer je ono nužno u situaciji kada na situaciji kada na globalnoj razini rastu cijene hrane i energenata. "Povjerenstvo je apsolutno opravdalo svoje postojanje i već pokazalo konkretne rezultate. Svi sudionici sastanka pokazali s jednakim duhom bez obzira na političke stranke iz kojih dolaze pokazali su spremnost da se olakša život građanima", rekao je i dodao da su svi pokazali iznimni stupanj kooperativnosti. Isto je tako izrazio nadu da će i građani prepoznati i pozdraviti poteze i mjere koje je Povjerenstvo do sada poduzelo. Također je pohvalio rad Povjerenstva enegetiku i obnovljive izvore energije i Povjerenstva za prehrambenu i poljoprivredu politiku koja također s posebnom pažnjom prate kretanja na globalnom planu te će vrlo skoro izaći s novim mjerama kojima će se i Hrvatska pokušati oduprijeti valu poskupljenja, a time i inflaciji. Zahvaljujući jednoj od Vladinih mjera do ljeta se cijene struje i plina neće dizati, a predsjednik Vlade nije htio spekulirati što će biti nakon tog roka.

"Teško je to predvidjeti jer ne možemo pratiti svjetske trendove, ali Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da se zaustavi udar na građane". Naime, kazao je predsjednik Vlade, kada je riječ o hrani svjetske su potrebe velike, a ponuda premala, te je nužna intervencija. Najvažnije je da su ljudi siti, a cijena energenata dostupna, rekao je.

Predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić također je upozorio da u vidu treba imati poremećaje na globalnoj razini koji će sasvim sigurno još trajati. Rekao je da to što su neki trgovački lanci snizili cijene nije dugoročno održivo te da se treba okretati dugoročnim rješenjima koja neće ugrožavati integritet gospodarstvenika i koja neće dovesti do toga da kapital bježi ih Hrvatske.

Sindikalni predstavnik Vilim Ribić pozdravio je rad Povjerenstva i kazao da to nije povjerenstvo za gašenje požara već povjerenstvo za sprječavanje požara. Rezultati rada možda nisu epohalni, ali su itekako korisni, rekao je Ribić i upozorio da bi inflacija bila puno veća da nisu poduzete određene mjere.

Predsjednik Holdinga Slobodan Ljubičić i potpredsjednik Vlade Damir Polančec mjesecima razgovaraju o sniženju cijena vode i odvoza otpada. Današnja odluka rezultat je tih pregovora, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, nakon sastanka Povjerenstva za cijene. Bandić je priznao da će to biti udar na proračun. Morat ćemo postati racionalniji u poslovanju, kako bi taj gubitak ublažili, komentirao je Bandić. "Budući da je poskupljenje komunalija u Zagrebu bilo više nego u ostalim gradovima, od nas se očekivao i prvi potez". Sada su na redu drugi gradovi, rekao je Bandić. Na pitanje novinara hoće li se smanjiti i troškovi javnog prijevoza u gradu, koji je poskupio oko 30 posto, Bandić je rekao: Prijevoz nećemo ni smanjiti ni povećati jer ga 60 posto građana ionako ne plaća. "Oni koji rade neka plaćaju, to je princip solidarnosti". Cijene vode, odvoza otpada i prijevoza skočila je nakon 1. siječnja. U Holdingu su poskupljenje vode tada opravdali investicijom obnove vodoopskrbnog sustava vrijedne 160 milijuna eura.

Jučerašnja sjednica povjerenstva tako će ostati u pamćenju potrošača po "zagrebačkom poklonu građanima", ali to će na žalost biti i jedina konkretna mjera. Samo povjerenstvo stoga nije pokazalo svoju svrhu jer su do sad napravljene konkretne mjere rezultat pregovora Vlade s trgovcima i Gradom Zagrebom. Povjerenstvo nije odgovorilo konkretnim prijedlozima za sprječavanje inflacije koja Hrvatsku prati mjesecima nego gasi razbuktanu inflaciju povremeno držeći predstavu građanima i potrošačima.

Smanjenja cijena ipak treba pozdraviti, jer se na taj način barem malo izašlo u susret porezno preopterećenim građanima, no prave poteze i dalje očekujemo, posebno dugoročne planove i cjelovita rješenja. Rezime ove sjednice povjerenstva je puno obećanja o "uskoro" mjerama i jedna konkretna mjera.

Post je objavljen 25.04.2008. u 12:52 sati.