Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Danilo Kis-MACKE

U jorgovanu iza kuce decak je pronasao cetiri slepa maceta.Mada je po njihovom cviljenju shvatio da ih je neko odvojio od njihove majke,koja ih sada sigurno trazi na drugom kraju sela,placuci po krovovima,ipak se ponadao da ce ih prisvojiti neka druga macka usedelica,ili neka macka nerotkinja ili bilo kakva macka dobra srca.
Treba priznati:decak je usao u bastu da krade ribizle.Lezao je poledjuske ispod zbuna i razgrtao lisce.Crveni su grozdovi visili nad njihovom glavom kao mindjuse.Pri dnu su bili poprskani sitnim kapljicama blata-sinoc je padala kisa.Ribizla se nalazila odmah uz zivicu od jorgovana.
Mackicama se ucinilo,mada ga nisu mogle videti,da im se to blizi neki ogroman macor.Nisu znale da decak krade ribizle i da usput uhodi ptice.Pistale su kao sasvim mala deca.
Decak utrca u kucu i stavi u limenku malo hleba i mleka,zatim tutnu redom macje njuskice u limenku.One su samo pistale bespomocno,naprezuci svoje krmeljive kapke.
To je bilo pred vece.
Ujutro rano,pre nego sto je krenuo da istera kera gospodina Molnara,dakle vrlo rano,podje u bastu iza kuce da proveri sta je s njegovim macicima,nije li ih prekonoc usvojila neka macka nerotkinja ili bilo kakva macka dobra srca.Drhtali su na rosi,bez drugog znaka zivota.Limenka je stajala kraj njih,nedirnuta.Samo je hleb bio nabubreo,upivsi mleko.
"Nema pravde na svetu",rece decak u sebi."Ni medju ljudima,ni medju mackama!"
Onda ugleda kraj sebe jedan veliki kamen,podize ga i spusti naglo.Jedno mace ciknu kao gumena igracka,a glava mu osta pod kamenom.Samo su mu se sapice istezale i grcile.Medju kandzama bi se tada pojavila ruzicasta lepeza.Kada podize kamen,on ugleda mackinu glavu umrljanu krvlju i jedno zlatnozeleno oko ispod napuklih kapaka.Decak ciknu i ponovo podize kamen.
Bio mu je potreban citav sat dok ih je sve pobio.
(Videci ga tako zajapurenog i prestravljenog kako drhteci stoji pred njim,kao da mu je pozlilo,
gospodin Molnar mu nije rekao nista.)
Sahranio ih je tek uvece,kraj zivice od jorgovana.Zajedno s mackama zakopao je i kamen.Nije stavio nikakav znak.
(Danilo Kis-"RANI JADI")

Post je objavljen 25.04.2008. u 11:28 sati.