Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Radionica plesne teorije


Radionicu plesne teorije Jelene Rajak organizira časopis Kretanja, odnosno HC ITI, a polaznici će se baviti tijelom kao nositeljem plesnog izraza.

Print Teatrologinja i plesna teoretičarka mr. Jelena Rajak kod nas je vjerojatno najpoznatija po prijevodu jedne od temeljinih teatroloških knjiga, Pojmovnika teatra Patricea Pavisa, a radionica koju vodi u Zagrebu bavit će se promišljenjem tijela sa stajališta sociologije M. Maussa, fenomenologije M. Merleau-Pontyja i filozofije M. Foucaulta. Radionica će se odvijati kroz zajedničku analizu tekstova, s naglaskom na pojmovima tjelesne tehnike, osjetilnog doživljaja i discipliniranja tijela.

Namijenjena je svim zainteresiranima za promišljanje tijela, pokreta i plesa (plesnim i kazališnim praktičarima, kritičarima i teoretičarima, kao i studentima dramskih umjetnosti i drugih usmjerenja).

Radionica će se odvijati 24. i 25. travnja u prostorima organizatora, a više informacija o radionici i voditeljici, kao i adresu za prijavu, možete pronaći na njihovom sajtu.

Skinuto sa stranica HCITI

Časopis za plesnu umjetnost Kretanja
poziva Vas na
RADIONICU PLESNE TEORIJE


24. i 25. travnja 2008.,
10h-12h30 i 14h-16h30.
Vila Arko, Basaričekova 21, Zagreb



ZA KOGA?
Svim zainteresiranima za promišljanje tijela, pokreta i plesa (plesnim i kazališnim praktičarima, kritičarima i teoretičarima, kao i studentima dramskih umjetnosti i drugih usmjerenja).


KAKO?
Tema radionice je tijelo kao nositelj plesnog izraza, kojem će se pristupiti sa stajališta sociologije M. Maussa, fenomenologije M. Merleau-Pontyja i filozofije M. Foucaulta. Radne sesije artikulirane su oko tekstova koji će se analizirati zajednički s naglaskom na pojmovima tjelesne tehnike, osjetilnog doživljaja i discipliniranja tijela. Tekst je okidač koji stimulira refleksiju sudionika, pozvanih da aktiviraju vlastito sjećanje, iskustvo pokreta i/ili njegova promatranja u otvorenoj raspravi.


CILJ?
Cilj radionica je razrada područja refleksije koja plesni praktičari otvaraju kroz svoje umjetničko i edukacijsko djelovanje, te sagledavanje njihovih širih estetskih, kulturoloških i društvenih implikacija. Radionice tako žele pospješiti dijalog, potaknuti nove načine razmišljanja o plesu te doprinijeti širenju plesne scene.


TKO?
Voditeljica radionica je Jelena Rajak, mr. teatrologije i plesna teoretičarka. Magistrirala je na temi buto treninga na Sveučilištu Pariz 8. Bavila se tjelesnim kazalištem te plesala u buto skupini Ryuzo Fukuhara & Alchemic Sis. Eseje i teorijske tekstove objavljuje u zemlji (Kretanja, Treći program Hrvatskog radija) i inozemstvu. Prevela je Pojmovnik teatra Patricea Pavisa (2004.), a priprema prijevod Poetike suvremenog plesa Laurence Louppe.

*Tekstovi nastali u sklopu radionice bit će objavljeni u časopisu Kretanja.

*Kotizacija: 50kn

*Prijave i informacije: u uredu HC ITI

tel: 4920667 radnim danom od 10h do 16h ili na 095 90 55 305.



Post je objavljen 22.04.2008. u 17:01 sati.