Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Palac

Rijetko što može više razgaliti pripadnike srednjih i starijih generacija jačeg spola (navodno!), od prisjećanja na dane koje su proveli u «onoj» vojsci. Obično davimo i sebe sve oko sebe pričama o nekakvim zastavnicima, majorima, atomskim udarima i molekularnim implozijama, forsiranjima «reka», DRNČ-u i pitaj dragog Boga o čemu još sve ne. Naravno, neizostavna tema pritom je i vojnička spiza, pa se onda prisjetimo i kako smo ponedjeljkom jeli pasulj, utorkom grah, srijedom fažol, eventualno četvrtkom za promjenu – SMB kuglice, pa bi se taj magični krug ponavljao do besvijesti.

Ne morate se bojat, danas vas ipak nemam namjeru upilat sa svojim vojničkim pričama (a ima ih, ima, nije da ih nema...), nego me ovo jugo podsjetilo na taj famozni pasulj/grah/fažol kako vam god bilo drago.



Jugo na Jadranu i dalje puše li ga puše, ali evo- danas je po prvi put iz onog gnjilog, gnjecavog, sivog, evoluiralo u zamislite – suho! Atroke manistra u suvo...







Čuvaj se škure bure i suvoga juga – umna je uzrečica naših starih, nastala vjerojatno na temelju stoljetnih iskustvenih podataka. Uostalom, kad ste na moru, red je čuvat se bilo kakve bure i bilo kakvog juga, a o čuvanju od tramuntane ne moram niti govorit.

E sad, zašto ja ovo sve zborim...
Ako nisto znali, ovo «suvo» jugo ima i svoje ime.
Ne, ne, nije kao što ste najprije pomislili da se zove samo tako – «suvo jugo»
Pihhh....

Dakle, ovo suvo jugo zove se palac. P A L A C!
E!
I to vam nije ni desni ni livi palac, a nije niti nožni ni ručni palac.
I još jedna stvar – ne izgovara se isto ka ovi nožni i ručni palac nego je na prvom slogu dugouzlazni naglasak (ako se ne varam)...
Dakle – paaaalac, kao nešto što pali, razumite!
Ako ne razumite, onda recite – ŽALAC....
E e to to, samo sad umisto Ž recite P i to je to...



Sad kad smo riješili lingvističko-fonetičku problematiku, ajmo se bacit malo i na meteorologiju.

Dakle, ovaj palac je karakterističan po tome da puše samo u ovo doba godine – dakle u proljeće. Njegova najvažnija uloga nije u tome da nam donosi glavobolju, već je drugačije naravi - vrlo uspješno podiže temperaturu zraka.

I to nepovratno.
Barem u dogledno vrime.
Palac je u stvari veliki fen koji nam stiže iz Afrike – eto nadam se da ste skontali.







Nakon palca, temperatura zraka više ne pada. Barem tamo do jeseni, naravno...

Proljetna suva juga se u nekim našim primorskim krajevima nazivaju još i pasionskim ili pašijunskim južinama. Nemaju veze sa pasioniranim skupljačima markica, salveta ili značkica, već se to «pasionska» odnosi samo na juga koja pušu za vrime Velikog Tjedna, a kako je ove godine Uskrs uranija, tako smo ostali bez pašijunskog juga.
Bilo kako bilo, pasijunsko, palčano ili tek obično, danas nisam propustija priliku da iskoristim konačno vedro nebo i ovo neobično meteorološko stanje za ispucavanje nove garniture «fotki s mora». Hoće li ili ne imati terapeutski učinak na moje drage čitetelje koji su trenutno daleko od velikog plavetnila – bumo vid'li.

Aj živili, moram ić ća!