Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stopnasiljunadzenama

Marketing

PITANJE: U čemu se sastoji postupak posredovanja, kakva je njegova procedura i što je njegov cilj?

ODGOVOR:

Posredovatelj poziva bračne drugove da sudjeluju u postupku i to osobno, bez punomoćnika. Dakle, u postupku posredovanja ne može Vas zastupati odvjetnik. Ako se pozivu na posredovanje ne odazove tužitelj, odnosno oba bračna druga ukoliko se sporazumno razvode i ne opravdaju svoj izostanak, posredovatelj će o tome obavijestiti sud. Dakle, neophodno je da se na poziv posredovatelja odazove barem onaj bračni drug koji je tužitelj u sudskom postupku, odnosno oba bračna druga koja su podnijela sporazumni zahtjev za razvod. Ukoliko neopravdano izostanu, smatrati će se da su tužba, odnosno sporazumni zahtjev za razvod povučeni. Dakle, ukoliko iz opravdanih razloga ne možete pristupiti, uvijek je dobro pismeno preporučeno, telegramom ili na drugi nedvojbeni način opravdati svoj nedolazak.

Također, bračni drugovi mogu odustati od postupka posredovanja i o tome će posredovatelj obavijestiti sud, pa će se u tom slučaju također smatrati da su odustali od tužbe, odnosno sporazumnog zahtjeva za razvod braka.

Cilj postupka je da posredovatelj ispita bračne drugove o uzrocima koji su doveli do poremećenosti bračnih odnosa teda nastoji da se ti uzroci otklone i da se bračni drugovi pomire. Posredovatelj mora upoznati bračne drugove s pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka.


Post je objavljen 28.07.2015. u 13:37 sati.