Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/solinjanka

Marketing

SOLIN

SOLIN

Solin je kako sam već spomenula u prvome postu, jedan od najlipših gradova na svitu. Jednostavno, morate doći i uvjeriti se. A ja ću se truditi u nekoliko sljedećih postova, dočarati vam barem donekle ljepote Solina kroz opširni prikaz njegove prošlosti i sadašnjosti, a samim time i budućnosti.
Solin je svega 5 kilometara udaljen od Splita. Broj stanovnika mu svaki danom raste, tako da trenutno, prema neslužbenim podacima, ima oko 23 000 stanovnika. Jedan je od najmlađih gradova u Hrvatskoj budući da mu je prosječna dob stanovnika 34 godine.
Sastoji se od tri izdvojene cjeline: središnjeg dijela na raskrižju cesta prema Splitu, Trogiru i Klisu, od Majdana, u maloj kotlini gornjeg toka Jadra, s tvornicom cementa, i od Donje Strane (Sveti Kajo) oko 1, 5 km zapadno od središnjeg dijela, na cesti prema Trogiru, s tvornicom cementa i industrijskim pogonima. Između Donje Strane i središnjeg dijela Solina su ostaci antičke Salone. Na magistralnoj je prometnici Split-Sinj.
U Solinu postoje tri osnovne škole: don Lovre Katić, Vjekoslav Parać i Kraljica Jelena. U planu je gradnja i četvrte osnovne škole u Ninčevićima.
Solin se razvio na području antičke Salone koja se prvi put spominje 119. kao središte ilirskog plemena Delmata. Godine 78. Salonu su zauzeli Rimljani: za vladanja cara Augusta postaje političkim središtem Dalmacije. Car Dioklecijan je u neposrednoj blizini grada podignuo svoju palaču. Oko polovice V. St. Salonu napadaju Huni i Goti, a 461. salonitanski patricij Marcelin proglašuje se vladarem Dalmacije.
Poslije pada Zapadnorimskog Carstva Salona postaje sjedištem namjesnika istočnogotskog kralja Teodorika, a u VI. St ulazi u sastav Istočnorimskog Carstva. Oko 614. zauzeli su je Slaveni i Avari i razorili do temelja.


nastavak slijedi....

Post je objavljen 19.04.2008. u 15:26 sati.