Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/fericancinet

Marketing

Humanitarna akcija u Feričancima

Prije nekoliko tjedana portal fericanci.net objavio je članak objavljen u Glasu Slavonije o pokretanju humanitarne akcije za pomoć obitelji Jukić iz Feričanaca koja živi u neljudskim uvjetima u kući koja samo što im se ne sruši na glavu. Nadam se da niti ostali slučajevi naših mještana neće biti zaboravljeni, koji također žive u lošim uvjetima o čemu će pisati portal, ali i ovaj blog.

Ne tražim ništa posebno, nego samo kuću koja će imati vodu i struju. Već godinama moja obitelj živi u nehumanim uvjetima i ovako zaista više ne možemo izdržati. Za mene i suprugu je manje važno, ali volio bih da kćerka, sin i unuka dobiju priliku za bolji život, jer ovo kako sada živimo nije život nego mučenje kaže 58-godišnji Stjepan Jukić iz Feričanaca, koji sa suprugom Jelkom, kćerkom Marijom, sinom Ivanom i unukom Gordanom živi u trošnoj kućici bez vode, sanitarnog čvora i struje. Kuća je, kaže Stjepan, stara više od 100 godina, a njegova obitelj u njoj živi 40 godina.

U kućici građenoj od "prijesne cigle i blata" tri su skučene prostorije s oskudnim namještajem, no obitelj Jukić koristi samo dvije. Kuhinja i sobica prepune su vlage, zidovi se rune, a prozori su truli i samo što ne otpadnu. Stjepan spava u kuhinji, koja je ujedno i mjesto boravka, dok Jelka, Marija, Gordana i Ivan spavaju u sobici. U drugoj u kojoj je donedavno spavala Jelka, štakori i miševi izrovali su pod i postala je nesigurna.
- Nas petero živi u dvije male prostorije. A kakav je život u takvoj kućici dovoljno je reći da nemamo kupaonice. Ljeti se peremo vani, ali je problem zimi. Zbog nemogućnosti plaćanja, isključena nam je struja. Strašno nam je i cijelo vrijeme živimo u strahu hoće li se kuća urušiti. Po cijelu noć ne mogu spavati. Samo slušam pucketanje trulih letava i greda i čekam kada će kiša ili vjetar odnijeti krov. Dimnjak čistim svaki drugi-treći dan jer me strah da se ne zapali tijekom noći - priča Stjepan, koji je umirovljeni radnik feričanačkog Podruma, a 2003. godine pretrpio je moždani udar i lijeva strana mu je djelomično oduzeta. Peteročlana obitelj Jukić živi od 2.000 kuna, koliko mjesečno dobije Stjepan od invalidske mirovine i nezaposlena 28-godišnja kćerka Marija od socijalne pomoći i dječjeg doplatka. "Tim novcem jedva podmirujemo najosnovnije životne potrebe i prije nego ga dobijemo već je raspoređen. Prvo se podmiruju školske potrebe Ivana i Gordane", ističe Stjepan. Ivan je učenik 1. razreda Srednje škole Isidora Kršnjavog u Našicama, a Gordana 2. razreda OŠ Vladimira Nazora u Feričancima.

Ponukan vrlo teškom stambenom situacijom Jukićevih, Općinski odbor HDZ-a Feričanci u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Našice pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja novca da se obitelj trajno zbrine. “Prvo smo razmišljali sagraditi kuću na zemljištu gdje obitelj Jukić sada živi, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa odustali smo. Našu akciju za sada su podržale Općina Feričanci i NEXE Grupa, a nadamo se da će se priključiti i druga poduzeća i ustanove. Akcija prikupljanja novca trajat će do 1. lipnja”, rekao je predsjednik HDZ-a Feričanci Petar Matković i dodao da će se održati i humanitarni koncert. Uputio je apel da dobri ljudi svoje novčane priloge mogu uplatiti na žiro-račun obitelji Jukić otvoren u Zagrebačkoj banci u Našicama na broj 3113254207.

Post je objavljen 19.04.2008. u 12:00 sati.