Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/solinjanka

Marketing

GOSPIN OTOK

GOSPIN OTOK

Mnogi izletnici koji posjete Solin, obvezno dođu i na Gospin otok. Međutim, malo tko od njih razmišlja o prošlosti Gospina otoka, a ona je zaista bogata.
Hrvatska kraljica Jelena dala je sagraditi na Otoku dvije crkve; crkvu Svetog Stjepana i crkvu Svete Marije. Jelena je umrla 8. listopada 976. godine i pokopana u crkvi Svetog Stjepana. Ove dvije crkve bile su položene jedna uz drugu i poznate pod imenom «bazilika geminata» što znači «dvojna crkva». To je u starokršćansko doba bila osobina naših krajeva. Turci ruše obje crkve u 16-tom stoljeću. Nakon što su Venecijanci otjerali Turke, Solinjani se vraćaju iz izbjeglištva i oko 1650. godine grade novu crkvu Svete Marije, koja je izgorjela u požaru 1875. godine. Za kratko vrijeme, Solinjani ponovo podižu crkvu posvećenu Majci Božjoj 1878. godine, a ta crkva je u funkciji i danas. Temelje crkve Svetog Stjepana otkrio je arheolog svjetskog glasa don Frane Bulić i u njima pronašao godine 1898. ostatke groba i grobnog natpisa kraljice Jelene. Pronašao je devedesetak ulomaka s grobnog natpisa što predstavlja i najvažniji kameni dokaz srednjovjekovne hrvatske povijesti. Važan je i po tome što nam svjedoči o socijalnom djelovanju kraljice Jelene, koja je, kako piše na grobu bila «zaštitnica udovica i majka sirota». Po srednjovjekovnoj praksi kraljevi se pokapaju u onoj crkvi u kojoj se i krune, a budući da je narodna tradicija sačuvala uspomenu da se u Solinu okrunilo sedam kraljeva, dolazi se do zaključka da je crkva na Gospinom otoku bila krunidbena bazilika prije kralja Zvonimira, koji je okrunjen 1075. godine u crkvi svetog Petra i Mojsija u Solinu u tzv. «šupljoj crkvi».
Gospin otok je najvažniji objekt hrvatske arheologije, a prema hipotezi, i prvo sjedište hrvatskih doseljenika u okolici Splita. Na Gospinom otoku, 4. listopada 1998. godine Solinjani su se susreli s papom Ivanom Pavlom Drugim u sklopu njegovog drugog pastoralnog pohoda Republici Hrvatskoj, a Gospino prasvetište i Solin je posjetio i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, 26 kolovoza 1995. godine, nekoliko dana nakon rušenja velikosrpske pobune. Na Gospinom otoku je održan Euharistijski kongres 22. listopada 2000 godine povodom proslave Velikog jubileja-2000-te obljetnice Kristovog utjelovljenja.
Tada se predvođeno svojim biskupima i svećenicima na Gospinom otoku okupilo više od 50 000 vjernika iz 186 župa naše nadbiskupije.

Evo, danas i ja počinjem pisati blog. Truditi ću se biti što zanimljivija kako bi u mojim postovima mogli uživati mnogi. Kako sam iz Solina, a to se vidi iz naziva bloga, dosta ću pisati o Solinu, ali i o drugim zanimljivostima. Zato, čitajte me, nećete se pokajati!

Post je objavljen 18.04.2008. u 20:02 sati.