Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

BiH za prijem u NATO mora ispuniti obaveze prema ICTY-u

Bosnu i Hercegovinu na putu k punopravnom članstvu u NATO savezu ne očekuju novi veliki politički uvjeti, ali zato treba završiti obaveze prema Haškom sudu i nastaviti reforme. Osim toga, bh. vlasti građane moraju bolje upoznati sa prednostima ulaska u NATO, zaključak je to jučerašnjeg okruglog stola u Banjoj Luci na temu „BiH i NATO poslije Samita u Bukureštu“.

Zamjenik ministra obrane BiH Igor Crnadak rekao je da je BiH s prijemom u program Intenziviranog dijaloga na posljednjem samitu NATO-a u Bukureštu napravila još jedan korak prema članstvu u NATO savez. Crnadak smatra i da problem neće biti suradnja s Haškim tribunalom, što je i jedan od političkih uvjeta koji treba uspuniti, jer tu nema nikakvih novih političkih uvjeta.

- Poruka koju je BiH dobila u Bukureštu je jasna, a to je da članice NATO-a žele vidjeti BiH u svojim redovima - rekao je vojno-politički analitičar američke ambasade u BiH Mark Fleming.

Fleming je naveo da u sljedećih nekoliko godina BiH treba ispuniti uvjete koje je postavio NATO i koji su zacrtani u individualnom partnerskom planu.

- Ono što je važno je da postoji čvrsta politička suglasnost za ulazak u NATO - naveo je Mark Fleming i dodao kako je bitno da se uvjeti koje je BiH preuzela ispune u što kraćem roku.

Fleming je napomenuo da treba imati u vidu da ulazak u NATO ne znači samo reformu obrane. Puna suradnja s Haškim tribunalom će biti uvijek uvjet, napomenuo je Fleming, koji će BiH morati ispuniti ako želi biti primljena u NATO. To je jasno navedeno u idividualnom partnerskom akcijskom planu, a bit će navedeno i u Akcijskom planu za članstvo, zaključio je Fleming.

Organizator okruglog stola bio je Centar za međunarodne odnose iz Banje Luke, čiji je direktor Miloš Šolaja kazao kako je očigledno da BiH treba još dosta vremena i dosta aktivnosti i unutrašnjih reformi kako bi bila primljena u NATO savez.

Post je objavljen 18.04.2008. u 09:21 sati.