Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ŽUPANJSKI DVD UKAZAO I NA RAD DRŽAVNE UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

ŽUPANJA
Piše: Z.Knežević

Zbog službe 112 sve kasnije na požarište

Današnje vrijeme opterećeno je sve većim opasnostima za ljude i imovinu, što dobrovoljnom vatrogasnom društvu predstavlja obvezu stručnog osposobljavanja, ali i adekvatnog opremanja vatrogasnom tehnikom. Potrebe su velike, a financijska sredstva još uvijek nedovoljna, kazao je Petar Župarić, predsjednik DVD-a Županje, podnoseći izvješće o radu u 2007. godini na redovnoj sjednici skupštine društva koje ima stručno osposobljena 24 vatrogasca.

Županjski vatrogasci i na ovoj su skupštini naglasili kako im je oprema stara i dotrajala, te su istaknuli potrebu nabave kombi-vozila, te jednog navalnog vozila. No, skupština je bila prigoda i za raspravu o radu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. "Zbog preustroja u sustavu dojave požara i uzbunjivanja vatrogasnog društva što sada obavlja centar iz Vukovara na poziv 112, DVD nema stalno dežurstvo, pa se pribojavamo da u toj komunikaciji može doći do nepravovremenog uzbunjivanja postrojbe", kazao je Župarić, pojašnjavajući kako su do lani izravno komunicirali s centrom u Županji preko radiouređaja.

Sada sa službom 112 ne mogu ostvariti kontakt, jer nema ni repetitora ni radiouređaja. Kolike je to probleme prouzročilo, Župarić je potkrijepio s tri primjera izlaska na požarište. Naime, vrijeme od uočavanja požara do davanja znaka uzbune sada je duže, a u slučajevima požara na tri objekta u Županji vatrogascima je trebalo sedam minuta. "Građani su nezadovoljni, a sredstva informiranja misle kako ne primamo obavijesti o požarima i ne dajemo znak za uzbunu, što nije točno.

Naše vrijeme se računa od trećeg znaka sirene do dolaska na mjesto intervencije. Sve prethodno pripada Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje", kazao je Župarić. Inače, tijekom 2007. godine DVD Županja imao je 34 intervencije. Sudjelovali su u gašenju 14 požara na otvorenom, na gospodarskim objektima bilo je devet požara s jednom ozlijeđenom osobom, dok je na cestovnim prometnicama bilo 11 intervencija na vozilima. Glas Slavonije

Post je objavljen 15.04.2008. u 22:58 sati.