Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

Intermezzo: Slavko Dakić i Zagrebforum

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Dobro je da sam pravodobno napisao da bi Slavko Dakić trebao biti ministar u Vladi RH. Svakim danom imam sve veći broj sve čvršćih argumenata.
Recimo, taj da je jedino prokletstvo Slavka Dakića da je, kao i svaki pametan građanin Hrvatske, dobrano ispred svoga vremena. Pogledajmo dokaz:

Danas u JL- čitam članak koji vam je vjerojatno promakao:

U llici se po uzoru na Beč otvara ured za naturščik urbaniste

Piše: Boba Blašković

U Ilici će se uskoro otvoriti ured Zagrebforum u kojem će građani bez nepotrebne birokracije i šetanja po raznim gradskim uredima moći dobiti sve potrebne informacije o GUP-u, prostornim planovima, gradskim projektima i urbanističkoj strategiji razvoja grada, kao i niz praktičnih savjeta.

Zagrepčani će tako prvi put na jednom mjestu dobiti sve savjete koji se tiču graditeljstva, arhitekture i urbanizma, a osnivanje Zagrebforuma pokrenuo je ured za strategijsko planiranje. Višnja Bedenko iz tog ureda objasnila je da u mnogim gradovima poput Münchena, Beča, Milana i Züricha postoje slične službe kojima je cilj suradnja s javnošću već godinama uspješno rade te u kojima mladi ljudi, stručnjaci i umjetnici, ali i naturščici urbanisti predlažu svoje kreativne ideje i vizije o potrebama i uređenju grada.

- Zagrebforum će se tijekom ove godine otvoriti u dvorišnoj zgradi u Ilici 12, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za ovaj prostor a cilj nam je napraviti info ured po uzoru na Plan Treff u Münchenu i Planungswerkstatt u Beču - rekla je Višnja Bedenko. Kao gošća je nedavno kod zagrebačkih urbanista boravila Ingrid Breu, šefica ureda u Münchenu, koja im je prenijela iskustva iz Njemačke i dala savjete za što bolji rad.

Zagrebforum namijenjen je prvenstveno građanima koje zanima urbanizam, ali i arhitektima i stručnjacima koji će ondje moći nabaviti stručne časopise i literaturu s područja arhitekture, urbanizma, sociologije i umjetnosti, kao i poslušati javna izlaganja, prezentacije projekata te tematski diskutirati o temama.

Image and video hosting by TinyPic

Međutim, u razgovoru sa Slavkom Dakićem od 31. siječnja 2000., koji sam k'o za vraga objavio prije par dana – jedino što Mojoj Proročanstvenosti možete predbaciti, jest da možda kradom uređujem JL - stoji ova crtica:

Što je "Zagrebforum"?

Riječ je o prijedlogu da se institucionalizira dijalog s građanima o njihovu gradu, po uzoru na europske gradove koji su takve institucije vezali uz urede za planiranje i gradsko čelništvo. Iskustva smo pokupili u bečkom Plannungswerkstattu (radionici za planiranje) i münchenskom Planntreffu, gdje smo dva puta izlagali zagrebačku urbanu tematiku. U takvim prostorima izlažu se
gradski projekti, razgovara se, a građani se obavje.tavaju o svakoj eventualnoj
intervenciji u gradu, prije svega onoj koja se financira iz gradskog proračuna.

Slavko Dakić

Eto, Slavko Dakić vam je i to izmislio. Desetljeće prije.
Zapravo, ova bi se sredina trebala sramiti svoje osrednjosti, no umjesto toga, konformizam je ovdje, kao zlatna sredina, etički ideal.

Slavko Dakić je sve više simbol, a sve manje samo jedan u nizu onih koji plaćaju danak svojoj pameti: simbol sudbine koja je tako tipično hrvatska, sudbine ljudi koji, u mistimingu, ne samo da bivaju osporeni, nego dapače naknadno dožive ostvarenje svojih ideja i ideala!
Užasan je to život. Ne Dakićev. Naš. Nas, malih građana.



Post je objavljen 15.04.2008. u 22:45 sati.