Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shirov1

Marketing

Šah kao izborni predmet u školi

Tema ovog posta je kratka povijest i kratki prikaz saha kao izbornog predmeta u skolama u Sloveniji.

Pojava devetljetne osnovne skole prije nekoliko godina omogucila je i sahu ulazak u skolske programe u Republici Sloveniji, posto djeca od 7. do 9. razreda imaju pravo odabrati min 2 i max 3 dodatna izborna predmeta (od saha, sporta, dodatnih prirodoslovnih predmeta, astronomiju, astrologiju, drugog stranog jezika....).

Sahovski savez Slovenije je zajedno sa Zavodom za skolstvo i Ministarstvom za skolstvo i sport vodio "bitku" te kasnije uskladjivanje ucnih programa za provedbu 3-godisnjeg programa izbornog predmeta Sah 1, Sah 2 i Sah 3 za ucenike od 7. do 9. razreda.

O samoj povijesti pripreme programa i osvrt unatrag mozete pronaci na http://www.sah-zveza.si/coach/list_school.asp u clanku Iztoka Jelena "Uvajanje izbirnega predmeta šah od 2002 do 2007 in pogled naprej.doc". Na toj stranici mozete jos naci ostale zanimljive priloge u vezi saha i pripreme vjezbi za ucenike.

Iztok Jelen je zaposlen na ŠZS kao profesionalni drzavni trener koji ne trenira djecu za velika takmicenja vec je pripremao sa strucnim timom program Sah u skolama.

Prednost tog programa je da ucitelj koji predaje sah ne mora biti dobar ili jak sahist. Vise manje se sva predavanja odvijaju u multimedijskoj ucioni u kojoj ucenik za kompjuterom rjesava zadatke ovisno o programu koji pohadja i stupnju predznanja.

Primjer: Sah 2 je predmet koji se bavi temom kombiniranja. Ministarstvo za skolstvo je kupilo i dalo prevesti kompletan Convektin program taktike, zavrsnica i strategije te podijelilo skolama da instaliraju na svoje kompjutere. Odabran je program Convekte jer su u toj firmi bili spremni prevesti te pripremiti sahovske teme prema pravilima svih didaktickih metoda. Kod chessbase nisu pripremili ponudu pa je odabran prvo navedeni ponudjac. Skole su dobile od Ministarstva jos Fritz 7, time mogucnost analiziranja partija pomocu Fritza (ucitelj) te igranje na playchess serveru.

Image Hosted by ImageShack.us


Ucitelj pokaze preko projektora jednostavne zadatke ucenicima te im preko skolske mreze razdijeli zadatke na njihove kompjutere. Oni otvore program Convekta desktop za ucenika te rijesavaju poslane zadatke. Kad rijese sve zadatke ucitelj dobi povratnu informaciju na svoj kompjuter sa svim statistickim podacima za svaki zadatak svakog ucenika te moze za domacu zadacu poslati uceniku zadatke koji mu ne idu.

Za ucenike koji imaju pristup do interneta napravljena je jos jedna internetna stranica na kojoj mogu rjesavati zadatke te nastaviti odigrati dijagram poslije uspjesno rjesenog zadatka protiv racunala te na taj nacin jos trenirati tehniku. Link do te stranice je ovdje.

Sah 1 odabiru pocetnici, Sah 2 je za malo naprednije ucenike a predmet Sah 3 je sastavljen iskljucivo iz sahovske strategije.

Kod samog predmeta ucenici uopce ne igraju sah. Samo rjesavaju zadatke. Igra je namijenjena za "šahovski krožek" koji je dio dodatne interesne aktivnosti djece te se rezultati kod tog predmeta ne ocjenjuju.

Ucenici mogu popraviti svoje svjedodzbe tim predmetom i naravno uz to malo bolje upoznati tajne sahovske igre koje im prije nisu bile toliko jasne. A oni bolji naravno imaju priliku usavrsavati svoja znanja i drilanje rjesavanja zadataka u skoli, sto im pruza dodatno veselje.

Ps: Ukoliko bude vise zanimanja za ovu temu, autor ovog posta ce predstaviti predmet u malo opsirnijem obujmu.




Post je objavljen 15.04.2008. u 20:04 sati.