Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Klich: Vrlo dobra vojna suradnja Hrvatske i Poljske

Poljski ministar obrane Bogdan Klich prilikom svog posjeta Hrvatskoj istakno je da dvije zemlje izuzetno dobro surađuju na području obrambene politike. Čelni čovjek MORH-a i Klich dogovorili su stalni kontakt dvaju ministarstava posebice u pogledu mirovnih misija u kojima obje zemlje sudjeluju.

Poljski ministar obrane Klich, nakon dvodnevnog boravka u Splitu, danas je stigao u službeni posjetu Ministarstvu obrane RH u Zagrebu. Nakon razgovora s ministrom Vukelićem izjavio je kako Poljska podupire ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije u čemu će joj pomoći svojim iskustvom.

- Poljska treba partnera u ovom dijelu Europe - rekao je Klich, a Vukelić je potvrdio kako ima prostora za bolju i veću bilateralnu suradnju.

Ministri su posebno naglasili kako je danas dogovorena stalna veza, svojevrsni "hot-line", dvaju ministarstava za razmjenu iskustava, kako u pogledu modernizacije oružanih snaga, tako i u pogledu sudjelovanja u NATO-savezu, situacije u regiji, a posebice misije ISAF u Afganistanu, u kojoj sudjeluju obje zemlje.

Dogovorena je jača suradnja i razmjena iskustava u pogledu modernizacije vojske, prije svega kada je riječ o borbeno-oklopnom vozilu, te razvoju mornarice, a kako pred Hrvatskom predstoji kupnja borbenog zrakoplova, Poljska će joj prenijeti i svoja iskustva vezana uz avion F-16.

Poljski ministar Klich sastao se i s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič. Potpredsjednica je zahvalila ministru Klichu i poljskoj vladi na potpori Hrvatskoj u pristupanju euroatlantskim integracijama i u procesima pristupnih pregovora, ističući kako je Poljska važna i utjecajna zemlja u NATO savezu, koja je svojim sudjelovanjem u brojnim mirovnim misijama stekla iskustva dragocjena za buduću suradnju s Hrvatskom.

Ministar Klich pohvalio je dosad ostvarene reforme u Hrvatskoj u procesima pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu, s čime ga je upoznala potpredsjednica Adlešič, te je istaknuo posebnu ulogu Hrvatske kao faktora stabilnosti i mira u jugoistočnoj Europi.

Ministar Klich naglasio je kako je Poljska kroz sudjelovanje svojih vojnika u mirovnim misijama u BiH i na Kosovu nazočna u regiji, te da računa na partnerski odnos s Hrvatskom u izgradnji mira i sigurnosti kako na regionalnom tako i globalnom planu, a posebice kao budućom članicom NATO saveza, stoji u priopćenju iz Vlade.

Post je objavljen 15.04.2008. u 14:20 sati.