Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

U Zadru će se servisirati NATO zrakoplovi

Zemunik će biti mjesto privremenog smještaja snagama NATO-a pri izvođenju zajedničkih vojnih vježbi. "Obnavljanje objekata i modernizacija infrastrukture u Zemuniku dio je koncepta Host Nation Supporta, dakle koncepta potpore zemlje domaćina NATO-ovim snagama", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Goran Grošinić, načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje u MORH-u. Dodao je da nije riječ o vojnoj bazi NATO-a, koje ni ne postoje nigdje u svijetu, već se u Zemuniku osigurava sva potrebna potpora NATO-u.

"Kod prihvaćanja zrakoplova NATO-ovih snaga u Zemuniku, mi ćemo biti osposobljeni za uklanjanje eventualnih tehničkih kvarova na zrakoplovima u tranzitu, za pomaganje kod transporta, kao i kod logistike i privremenog smještaja", naveo je Grošinić.

U Zračnoj bazi u Zemuniku će se modernizirati i prometne površine, dakle poletno-sletne staze, što je u skladu i s dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na području Zadarske županije NATO-ove snage će, osim baze u Zemuniku, na raspolaganju imati i vojarnu Benkovac. Vojni objekt za prihvat kopnenih snaga u Benkovcu idealan je zbog blizine, povezan je s bazom Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni u Zemuniku.

Grošinić navodi da je u vojarni Benkovac predviđeno ojačanje, izgradnja i modernizacija logističkih objekata. U MORH-u je u tijeku izrada planova obnove.

Post je objavljen 11.04.2008. u 17:30 sati.