Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mađarska se zalaže za ubrzanu ratifikaciju ulaska Hrvatske u NATO

Mađarska ne samo da će biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski ulazak u NATO, već će predložiti glavnom tajniku NATO-a da se ubrza procedura ratifikacije među svim zemljama članicama, rekao je u utorak u Budimpešti mađarski premijer Ferenc Gyurcsany nakon razgovora s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Mađarskoj.

- Mađarska će biti među prvim zemljama koje će ratificirati ulazak Hrvatske u NATO, ali učinit ćemo i više. Poduprijet ćemo naše hrvatske prijatelje da se proces ratifikacije ubrza kako bi Hrvatska bila primljena u NATO na summitu u Strasbourgu, kada se obilježava šezdeseta godišnjica vojnog saveza - rekao je u Ferenc Gyurcsany.

Premijer Sanader, u čijoj pratnji su bili i ministri Božidar Kalmeta i Božo Biškupić, ocijenio je razgovor sa svojim domaćinom Gyurcsanijem izuzetno uspješnim i izrazio nadu da će Hrvatska postati punopravna članica NATO-a u Strasbourgu.

- Nastavljamo i s pregovorima s Europskom unijom uz novi zamah i polet. Posebno cijenimo mađarsku jasnu potporu Hrvatskoj - rekao je Sanader.

- Želimo izraziti čestitke Hrvatskoj, koja se danas ovdje može pozdraviti kao zemlja koja će 2009. postati članicom NATO-a, a tijekom 2009. može završiti i pregovore s EU-om, kako bi vrlo brzo nakon toga, 2010. godine mogli reći da je 'dobrodošla u klub' - kazao je Gyurcsany.

Post je objavljen 08.04.2008. u 17:12 sati.