Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoncica22

Marketing

Hrvatska NATO pozivnica ...


Image and video hosting by TinyPic

Na zasjedanju šefova država i vlada članica Sjevernoatlantskog saveza, Hrvatska i Albanija službeno su pozvane u NATO savez.

Službeni poziv trebao je biti upućen oko podneva, međutim došlo je do neplanirane promjene protokola zbog grčko-makedonskog spora oko imena Makedonije. Grčka se naime protivi pozivanju Makedoniji zbog toga jer nije pristala na grčke prijedloge oko promjene imena.

Nakon što je glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer objavio da se vijeće jednoglasno složilo oko upućivanja pozivnice, u salu u kojoj se održava sastanak pozvani su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

U trenucima kada su u dvoranu ušli hrvatski i albanski predsjednici, dvoranom je odjeknuo gromoglasni pljesak. Scheffer je još jednom ponovio kako je proširenje NATO-a vrlo važno za sigurnost i stabilnost regije. "Dobrodošli! Izrazito nam je drago što ste s nama", rekao je Scheffer.

Mesić se NATO-u zahvalio na podršci koju je taj savez posljednjih godina pružao Hrvatskoj. "Ovo je važna odluka, ne samo za NATO, nego i za Hrvatsku, regiju i cijelu jugoistočnu Europu", rekao je Mesić te dodao kako će pozivnica za NATO upućena Hrvatskoj biti poticaj drugim zemljama u regiji.

"Pozivnica u NATO je priznanje svim našim reformskim naporima, ali i priznanje našoj vanjskoj politici", rekao je Mesić te dodao: "Odlučni smo preuzeti i naš dio odgovornosti, što smo već pokazali sudjelovanjem u raznim misijama".

Poziv upućen Hrvatskoj predsjednik je nazvao "početkom zajedničkog djelovanja na izgradnji globalnog mira i sigurnosti".

"Svaki put kada se NATO odluči proširiti, proširi se i zona sigurnosti i slobode", rekao je premijer Ivo Sanader te dodao kako je "danas NATO još jednom poduzeo povijesni korak".

"Iako integracijski proces nije uvijek lagan, naš primjer pokazuje da je isplativ", rekao je Sanader uz napomenu kako je "danas Hrvatska ključna za stabilnost u regiji" te kako je ovo "vrlo važan strateški korak".

Prema njegovim riječima, poziv Hrvatskoj je važan i iz razloga što pokazuje da su "vrata NATO-a otvorena za sve zemlje koje poštuju demokratske vrijednosti". Članstvo u NATO-u, premijer je nazvao "najboljom opcijom za buduću dugoročnu stabilnost i sigurnost".

U svom govoru se Sanader osvrnuo i na Domovinski rat te na podršku koju je Hrvatska dobila od NATO-a. Rekao je i kako sada Hrvatska NATO-u daje svoju aktivnu podršku, spomenuvši pritom NATO-vu misiju u Afganistanu.

Premijer je dodao i kako će ovaj poziv Hrvatskoj za ulazak u NATO "okruniti napore cijele generacije da se Hrvatska približi Zapadu". Nakon Sanaderovog govora uslijedilo je "obiteljsko fotografiranje" - zajednička fotografija predstavnika zemalja kojima su uručene pozivnice sa čelništvom NATO-a.

Američki predsjednik George Bush je rekao kako NATO od Hrvatske i Albanije očekuje daljnje napore i doprinos misijama NATO-a. Izrazio je i nadu da će Makedonija ubrzo riješiti spor oko imena, kako bi se i sama pridružila NATO-u.

"Hrvatska, Makedonija i Albanija znaju dobro razliku između dobra i zla, jer su imale prilike upoznati lice zla", rekao je Bush te se osvrnuo na napore koje su te zemlje uložile u uvođenje demokratskog poretka. "Pozivamo ih da nastave s reformama koje će doprinijeti stabilnosti balkanske regije", dodao je Bush, a potom je čestitao Albaniji i Hrvatskoj.

"Izražavam svoju najdublju zahvalnost na povijesnoj odluci koju ste donijeli - pozivu Albanije u NATO", rekao je albanski predsjednik, Bamir Topi dodajući kako je njihova zemlja kroz povijest mnogo propatila i kako joj je ovime zajamčena stabilnost i sigurnost u budućnosti.

Zahvalio se na solidarnosti i pomoći koju je posljednjih godina NATO pružao Albaniji te dodao kako su ovu pozivnicu prihvatili kao veliku odgovornost. "Za mene je ovo čudo - čudo slobode. Još jednom, veliko vam hvala", zaključio je.

Nakon njega na red su došli predsjednik Mesić i premijer Sanader.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer obznanio je kako će domaćini idućeg summita NATO-a biti Njemačka i Francuska. Ni nakon pitanja novinara nije želio odgovoriti koje su se zemlje usprotivile akcijskom planu za pozivanje Ukrajine i Gruzije u NATO.

Sto naši građani misle o tome, jasno dočarava ova fotografija.

Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 05.04.2008. u 16:52 sati.