Prije gotovo godinu dana je bio EUROSONG. Izazvalo je to pozornost svih, pa i blogera. U takvoj jednoj raspravi sam opisala ozračje u kojem se kod nas doma prati to međunarodno natjecanje. Na stranu u što se taj medijski događaj pretvara iz godine u godinu... na stolu se nađu neizostavne kiflice!
Ja od tih kiflica ne radim veliku filozofiju i što su jednostavnije to su finije!
Sastojci za 24 komada
60 dkg mekog brašna
1 suha germa /kvasac
3 - 3,5 dl tople mješavine vode i mlijeka (pola-pola), količina ovisi o vrsti brašna
1/2 dl ulja
1 žličica soli
1 žlica šećera
12 šnita šunke (po pola šnite u svaku kiflicu)
8 šnita sira (svaku šnitu sira sam razrezala na 3 dijela)
Izmiješaju se suhi sastojci, uz miksanje na maloj brzini se dodaje ulje i na kraju voda s mlijekom. Miksa se nastavcima za mijesenje (one kao svrdla) dok se ne dobije kompaktno, ne pretvrdo tijesto.
Pokrije se krpom i ostavi oko 1 sat na toplom da uzađe.
Malo se podmijesi, razdijeli u 4 podjednake kugle. Svaku kuglu razvaljati i razrezati na 6 dijelova.
Na svaku "šnitu" se stavi malo šunke i sira. Može se kombinirati sa bilo čime što vam je na raspolaganju: hrenovke, špek, dimljeni sir, friški kravlji sir, umak od paradajza s malo origana...
Kod zamatanja trokuta, dobro je vrhove malo preklopiti prema sredini kako se kod pečenja ne bi posušili.
Zamotamo tijesto s nadjevom od kraja prema sredini razvaljanog tijesta.
Kiflice slažemo na tepsiju koju smo prethodno malo namazali uljem. Ja tepsiju obložim aluminijskom folijom i tako izbjegnem mukotrpno ribanje nakon finog obroka!
Kiflice namažemo razmučenim žumanjkom ili cijelim jajetom, a poslije toga ih posolimo. Može ih se posuti i vegetom (posebno je fino kad se kiflice nadjenu hrenovkama!!!), kimom, sezamom, makom...
Kiflice se peku u prethodno zagrijanoj pečnici na 200 C oko 15 minuta.
Jedu se bez priloga, ali i sa senfom, majonezom, kečapom, dižonezom... ili sve skupa promiješanim!
Ova količina je za otprilike troje do četvero (barem kod nas se traži kiflica više)!
Dobar tek vam želi
LORNA
Post je objavljen 04.04.2008. u 22:13 sati.