Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Što Hrvatsku čeka nakon pozivnice za članstvo?

Hrvatska je na najvećem i najvažnijem povijesnom Sastanku na vrhu NATO saveza, koji se ove godine održao u rumunjskoj metropoli Bukureštu, dobila pozivnicu za članstvo. U tome joj se pridružila i Albanija, druga zemlja Američko-jadranske povelje, dok je Makedonija imala manje sreće te će za svoju pozivnicu u NATO društvo morati pričekati neki drugi summit.



Što znači pozivnica za članstvo?

Zadnjih tjedana u medijima se nekoliko stotina puta spomenila "pozivnica za članstvo" i njezino veliko značenje za Republiku Hrvatsku. Ipak, sama pozivnica ne znači automatsko priključenje tom vojno-političkom savezu, već je to početak pregovora o članstvu. Ti pregovori su kraći od onih o priključenju Europskoj uniji, a sastoje se od dva sastanka u Bruxellesu između čelnika NATO-a i predstavnika Vlade RH. Pregovaraći će pokušati odrediti rok za završetak potrebnih političkih i vojnih reformi koje se čak mogu nastaviti i nakon priključenja Savezu.

Tijek pregovora

Zemlja pristupnica mora prihvatiti sve odredbe Washingtonskog sporazuma kojim je prije 59 godina osnovan Sjevernoatlanski savez. NATO stručnjaci i poslanici iz hrvatske Vlade raspravljat će o sigurnosnim i pravnim pitanjima i o resursima. "Članarina" u NATO društvu iznosi oko 0,5 posto vojnog proračuna zemlje članice, a određuje se prema gospodarskoj razvijenosti svake pojedinačne države. Procjenjuje se da će Hrvatska svake godina proračun NATO-a puniti s 3 milijuna eura.



Nakon završetka pregovora o pristupanju u Savez, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu u Bruxelles će poslati tzv. pismo namjere u kojem mora odrediti točno vrijeme za završetak preostalih reformi. Također, u pismu zemlja aspirantica, odnosno Hrvatska mora potvrditi da prihvaća obveze koje proizlaze iz članstva.

Što radi NATO?

Za to vrijeme NATO savez priprema protokol, odnosno amandman na Washingtonski sporazum koji nakon ratifikacije u svim zemljama članicama postaje sastavni dio osnivačkog ugovora Saveza. Nakon što sve članice prihvate "novi" Ugovor o tome obavještavaju američki State Department koji je depozitar Washingtonskog sporazuma. Tada će čelni čovjek NATO-a Scheffer Hrvatsku pozvati da se priključi Sjevernoatlanskom savezu.



A Hrvatska?

Pozvana zemlja, tj. Hrvatska također mora ratificirati protokol i dostaviti ga State Departmentu. Svečanim dizanjem hrvatske zastave ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu, RH će postati 27. punopravnom članicom Saveza. Predviđa se da će proces ratifikacije trajati do sljedećeg summita NATO-a, čije mjesto održavanja još nije poznato. Do sada su želju za organiziranje Sastanka na vrhu, na kojem će Savez proslaviti 60. rođendan, iskazale Njemačka i Francuska.

Ana Marija Vojković

Post je objavljen 03.04.2008. u 15:28 sati.