Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framatrsat

Marketing

Papa s mladima po cijelom svijetu

Image Hosted by ImageShack.us

Povodom treće obljetnice smrti sluge Božjega pape Ivana Pavla II., govorimo o njegovoj ljubavi prema mladima. Naime, pokojni papa s radošću se susretao i govorio mladima. Na njegovim putovanjima mladi su ga svuda slijedili i danas ga se s radošću sjećamo.

"Draga mladeži, samo Isus poznaje vaše srce, vaše najdublje želje. On koji vas je ljubio do kraja može ispuniti vaše čežnje. On ima riječi života, riječi koje daju smisao. Nitko osim Krista ne će vam moći dati pravu sreću. Neka u vašem životu ne bude mjesta za sebičnost i lijenost. Danas je više no ikad žurno da vi budete straže jutarnje, stražari koji navještaju svijetlo zore i novo proljeće evanđelja. Čovječanstvo ima žurnu potrebu svjedočanstva slobode i hrabre mladeži koja se usuđuje ići protiv struje i snažno i sa zanosom proglašavati svoju vjeru u Boga, Gospodina i Spasitelja", poručio je papa Ivan Pavao II. mladima prije četiri godine na Svjetskom danu mladih u Parizu.
Papa Ivan Pavao II. se od samih početaka svoga pontifikata pokazao kao velik prijatelj mladih. Izražena želja susreta s mladima ostala je trajna karakteristika sve do posljednjih dana njegova života kada je s velikom boli i mukom koristio posljednje snage da bi se pojavio na prozoru mašući i blagoslivljajući na tisuće okupljenih koji su pjevali bez prestanka. Sveti Otac prisustvovao je brojnim susretima mladih šireći poruke mira i ljubavi, jer za njega su mladi"graditelji nove civilizacije ljubavi i pravednosti".

Vi mladi - gradite mir!
Papa Ivan Pavao II. bio je svjetski putnik. Kilometri koje je prošao i zemlje u koje je hodočastio živi su svjedoci. Kuglu zemaljsku "obišao" je nekoliko puta. Nije bilo važno kamo Papa ide, jer kamo god je išao, slijedili su ga mladi. Tako se na svojim mnogobrojnim putovanjima tri puta zaustavio u našoj maloj zemlji - zemlji koju je posebno volio. I u Hrvatskoj ga je, kao i u čitavom svijetu, dočekalo ono što budi nadu. Dočekalo ga je oduševljenje mladih.
Prvi su se put hrvatski mladići i djevojke s Papom susreli na hrvatskom tlu prije 11 godina. Na zagrebačkom hipodromu okupilo se u rujnu 1994. gotovo milijun ljudi, mnoštvo mladih. Papine su poruke za vrijeme prvoga posjeta bile snažne poruke mira. Dio Hrvatske još je uvijek bio okupiran. Mnogi mladi bili su protjerani iz svojih domova. Rane su još bile svježe. Papa je u mladima koji su mnogo toga prošli vidio budućnost. U njima je vidio mir. Pozvao ih je da dokažu svijetu kako je mir, suživot i oprost moguć. "Vi mladi pozvani ste u prve redove u izgradnji mira. Da se postigne mir, postoji samo jedan put: slušati Isusa Krista, dopustiti da vas prožme njegova milost", rekao je Papa mladima u svojemu prvom posjetu Hrvatskoj.

Budućnost je u našim rukama
Četiri godine nakon Papinih poziva na mir ponovio se susret s hrvatskom oduševljenom mladošću. Došavši drugi put u Hrvatsku, proglasiti kardinala Stepinca blaženikom, Papa se ispred zagrebačke katedrale najprije susreo s mladima koje je pozvao da se ugledaju na bl. Alojzija Stepinca. No, Sveti Otac nije dolazio samo u Zagreb. Hodočastio je gotovo svim dijelovima Hrvatske. Posebno će u sjećanju ostati Papin susret s mladima u Solinu kada im je prije nego je zajedno s njima otpjevao »Zdravo djevo« rekao: "Još mi je ostala jedna riječ, posljednja, ali najvažnija. Upravljena je tebi, draga hrvatska mladeži. Radi se o kratkoj, ali bitnoj riječi. Evo je: Isus Krist je 'put, istina i život'. On neće nikoga iznevjeriti i najbolji je prijatelj mladeži. Dopustite da vas zahvati kako biste mogli postati nositelji glavne uloge velike i divne pustolovine, ispletene ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. Budućnost je u vašim rukama: vaša budućnost, ali i budućnost Crkve i vaše domovine."
Dvije su stvari bile specifične za Papin posjet Hrvatskoj 2003. godine. Bio je to Papin 100. posjet nekoj zemlji u 25 godina pontifikata i 3. posjet maloj državi čiji je narod kao jedan od prvih u Europi prigrlio kršćanstvo. I tada je Papa svoju ljubav i naklonost pokazao nama - hrvatskoj mladosti. Uz molitvu Kraljice neba Papa je poručio: "Kao što vam je poznato, dragi prijatelji, Papa na vas gleda s povjerenjem i pouzdanjem te vas danas ponovno poziva da budete jutarnja straža, narod blaženstava, kako vas nazvah za vrijeme jednoga od nedavnih Svjetskih dana mladeži. Vas, koji ćete preko svojega obiteljskog i strukovnog života - na koji se sada pripravljate - zauzeti vrlo odgovorne položaje na dobro građanskoga društva i Crkve, podsjećam da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što on posjeduje; da mali niski ciljevi ne mogu nikada utažiti žeđ za srećom i puninom, koja je u vašemu srcu; da zadaću, što ju je Božja Providnost povjerila svakomu od vas, nitko drugi ne može ispuniti nego vi sami osobno. Odaberite Gospodina Isusa, kojega ćete slušati i slijediti kao Učitelja života, za sudruga na vašemu životnom putu."
Iako je svaka Papina poruka došla kada je bila najpotrebnija, njegove su poruke aktualne i danas. One su svevremenske. Upravo stoga valja se stalno na njih vraćati. Čitati ih i promišljati. Mnogi mladi kažu kako ih svijet ne shvaća ozbiljno. Papa je mlade shvaćao vrlo ozbiljno. On im je povjeravao najteže i najvažnije zadaće. Znao je da će upravo mladi biti temelj na kojemu će se graditi društvo sutrašnjice. Papa je mlade razumio i mladi su to shvaćali. I zato su ga toliko voljeli.

Glas Koncila, Mladi mladima

Post je objavljen 02.04.2008. u 21:15 sati.