Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Mobiteli opasniji od cigareta

Postoji značajan i sve veći broj dokaza za vezu između upotrebe mobilnih telefona i određenih tumora na mozgu - izjavio je dr. Vini Khurana, ugledni neurolog i stručnjak za rak koji u svojoj posljednjoj studiji tvrdi da korištenje mobitela u razdoblju od deset godina može čak udvostručiti rizike od raka mozga.

Mobilni telefoni mogli bi ubiti daleko više ljudi negoli pušenje ili azbest dodao je Khurane koji savjetuje izbjegavanje upotrebe mobitela kad god je to moguće te upozorava svjetske vlade da industrija mobitela mora poduzeti hitne korake da spriječi izlaganje zračenju.

Štetno zračenje mobitela, vjeruje Khurana, bit će "definitivno dokazano" tijekom sljedećeg desetljeća. Dotad će mnogi takve studije uzimati s rezervom baš kao što je i slučaj kod domaćih neurokirurga koji su redom objasnili kako su za problem čuli, ali da ga nitko još nije znanstveno dokazao.

Doktor Vini Khurana primio je tijekom posljednjih 16 godina 14 nagrada, objavio desetke znanstvenih radova i revidirao više od 100 studija o utjecaju mobilnih telefona.

Njegova studija, na kojoj je radio više od godinu dana, bit će uskoro objavljena. Stručnjak, inače indijskog porijekla, neurokirurg je u bolnici u Canberri i profesor neurokirurgije na Australian National Universityju.

Poznat je i zbog pothvata u kojem je, u spomenutoj bolnici, izvedena operacija mozga na budnom pacijentu.

Post je objavljen 02.04.2008. u 14:40 sati.