Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

George Bush stigao u Bukurešt na summit NATO-a

Američki predsjednik George Bush doputovao je jučer kasno popodne u Bukurešt na trodnevni summit NATO-a s kojega Hrvatska očekuje pozivnicu za članstvo u Savezu. To je 59. i dosad najvećem summitu NATO-a i najveći skup ikad održan u Rumunjskoj.

Osim summita 26 zemalja članica Saveza, održat će se i summit Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC), u kojem su uz članice NATO-a još 23 partnerske zemlje, zatim summiti NATO-Rusija i NATO-Ukrajina te summit svih zemalja koje imaju vojnike u misijama pod vodstvom NATO-a. Očekuje se šezdesetak predsjednika država ili vlada, a na skupu će prvi put sudjelovati i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednici Republike i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader, koji bi u Bukurešt trebali stići danas.

Bush, koji je u Bukurešt doputovao iz Ukrajine, prije početka summita sudjelovat će na konferenciji u organizaciji zaklade German Marshall Fund. Prema izvacima njegova govora, koje je objavila Bijela kuća, Bush će borbu protiv terorizma i misiju Afganistanu označiti kao glavne prioritete NATO-a.

Summit počinje u večeras radnom večerom šefova država ili vlada na kojoj će se razgovarati o misijama NATO-a u Afganistanu i na Kosovu te o proširenju Saveza. Odluku koje će od triju zemalja dobiti pozivnicu, čelnici NATO-a donijet će drugi dan summita, sutra prije podne. Odmah nakon donošenja odluke, izaslanstva pozvanih zemalja pridružit će se sastanku čelnika NATO-a.

Uz Hrvatsku, pozivnicu će po svemu sudeći dobiti i Albanija, dok oko Makedonije još postoji neizvjesnost zbog spora s Grčkom oko službenog imena te zemlje. Uoči summita NATO-a Grčka je u utorak ponovno upozorila da će uložiti veto na ulazak Makedonije u Savez jer dvije zemlje nisu postigle kompromis oko imena.

Na summitu čelnike Saveza očekuje pitanje primanja Gruzije i Ukrajine u Akcijski plan za članstvo - MAP, oko čega nema suglasnosti. S jedne strane, Sjedinjene Države, Kanada i nove članice koje su nekada bile u sastavu Varšavskog ugovora, snažno zagovoraju ulazak tih zemalja u MAP, što se smatra predsobljem za ulazak u Savez. Na drugoj strani, Njemačka, Francuska, zemlje Beneluksa, Španjolska i Italija ističu da za to još nije vrijeme, smatrajući da treba pokazati više razumijevanja za stajališta Rusije, koja ne želi okružena članicama NATO-a.

Post je objavljen 02.04.2008. u 10:41 sati.