Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Američki tisak o Bushevoj europskoj turneji i summitu NATO-a

Američki tiskani mediji u prvi plan ističu raspravu o pojačanjima misiji ISAF-a u Afganistanu, sporenja oko NATO-a kandidature za Ukrajinu i Gruziju, te sastanak Bush-Putin u Sočiju 6. travnja.

- Predsjednik Bush odlazi u Europu kako bi pokušao spasiti uzdrmanu misiju u Afganistanu, a ključni NATO-a saveznici planiraju izaći u susret njegovim zahtjevima s umjerenim povećanjem snaga, iako ne s onolikim koliko američki zapovjednici kažu da je potrebno za slamanje uporne talibanske pobune - piše The Washington Post.

Francuska je najavila da će poslati još 1.000 vojnika u Afganistan, Velika Britanija još 800 a Poljska 400, no Njemačka i ostali odbijaju poslati dodatne postrojbe i SAD će možda morati nadoknaditi ono što nedostaje, dodaje Post. Isti list napominje i da će se Bush nakon summita, zaustaviti u Zagrebu, u Hrvatskoj, kako bi pozdravio zemlje koje očekuju pozivnice u NATO-a, a onda ide u rusko ljetovalište Soči na sastanak s Vladimirom Putinom.

- Rat u Afganistanu bit će vruća tema - najavljuje najtiražniji američki dnevnik USA Today, dodajući kako će predsjednik Bush tražiti više pomoći od saveznika iz NATO-a nesklonih slanju svojih vojnika u opasnost, kao i dugoročnom angažmanu. USA Today ističe i kako će u Bukureštu biti donošene odluke o članstvu za Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju, te o pripremama za članstvo Ukrajine i Gruzije.

List ocjenjuje kako NATO treba oprezno pristupati Ukrajini i Gruziji jer se većina ukrajinskog stanovništva protivi članstvu, a Gruzija ima dva teritorijalna spora unutar svojih granica. NATO nikada ne treba dopustiti Rusiji veto nad njegovim članicama, no isto je jasno da je Rusija uzbunjena s NATO-vim kretanjem na istok. Bush je u pravu da će demokracije na granicama Rusije osigurati stabilnost, no Savez mora strpljivo pomagati Rusiji da smanji svoj nacionalistički naboj.

Novi čelnici su na horizontu u SAD i u Rusiji. Ostavimo vrata otvorena za Ukrajinu i Gruziju, ali ne žurimo prema njima", preporučuje list u komentaru.

Post je objavljen 01.04.2008. u 16:59 sati.