Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Pogača s kiselim vrhnjem

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
500 g brašna
1 kiselo vrhnje (180 g)
3 jaja
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac
+
250 g hladnog margarina

Premaz
1 žumanjak
1 žlica vode


Svi sastojci osim margarina trebaju biti sobne temperature.
Od brašna, jaja, soli, šećera, vrhnja i kvasca zamijesite tijesto. Istresite ga na radnu površinu i premijesite, po potrebi dodavajte brašno. Ostavite ga na toplom, pokrivenog, oko pola sata.

Dignuto tijesto premijesite pa ga tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i na njega naribajte margarin.

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto preklopite na pola kao knjigu (ili ga možete preklopiti 3 puta: jedan kraj preko sredine, pa preko njega drugi kraj).
Tako preklopljeno tijesto odmah razvaljajte (dodajući brašno da se ne lijepi) u oblik pravokutnika, debljine oko 5 mm. Počevši od duže strane razvaljano tijesto narolajte kao savijaču. Dobivenu “savijaču” narežite na trokute (cik-cak).

Image and video hosting by TinyPic


Okruglu posudu za pečenje obložite papirom za pečenje (ili ju namastite).
U pripremljenu posudu, uz stijenku složite šnite tako da vrh bude okrenut prema gore, u sredinu složite preostale šnite (mog biti okrenute da vrh bude prema gore, a možete ih i polegnuti).

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto ostavite da stoji na toplom oko pola sata.


“Trokute” premažite žumanjkom razmućenim s 1 žlicom vode.
Možete ih posuti i sezamom.
Image and video hosting by TinyPic


Pogaču pecite oko 45 min na 200 stupnjeva. Ako potamni, pokrijte ju folijom.

Image and video hosting by TinyPic


*Recept je iz kuharice “Naše najljepše: Peciva”.




Post je objavljen 01.04.2008. u 09:40 sati.