Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader: preko NATO-a u EU

U emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" premijer Ivo Sanader izjavio je da će članice NATO-a, nakon što Hrvatskoj u četvrtak iz Bukurešta upute pozivnicu za članstvo u tom Savezu, poslati i poruku Europskoj uniji da Hrvatska ispunjava standarde za članstvo i u Uniji.

- Iz Bukurešta će ići poruka - mi prihvaćamo Hrvatsku, NATO je prihvaća i ako prihvaćamo Hrvatsku kao članicu NATO-a onda ćemo je sutra prihvatiti i kao članicu EU-a - rekao je premijer. Napomenuo je i da je praksa ostalih tranzicijskih država bila da su prvo ušle u NATO, a nedugo zatim i u EU.

Upitan zašto se Vlada protivi raspisivanju referenduma za ulazak u NATO, Sanader je ponovio da Ustav ne predviđa referendum u slučaju da Hrvatska ne prenosi svoj suverenitet na asocijaciju kojoj želi pristupiti, kao što je slučaj s NATO-om, naglasivši da su građani na izborima, glasujući za HDZ, pokazali kako podupiru stav njegove stranke i koalicijskih partnera da za NATO referendum nije potreban. Na pitanje što ako udruge uspiju prikupiti potrebnih 450 tisuća potpisa, što bi Vladu obvezalo na raspisivanje referenduma, odgovorio je da bi se to tada "trebalo respektirati", ali i dodao da bi se tada moralo postaviti i pitanje kakvu bi to Hrvatska poruku poslala kada bi, nakon što je već dobila pozivnicu, još uvijek odlučivala hoće li u NATO ili ne.

Sanader je na Hrvatskom radiju ponovio kako ni u jednom razgovoru s članicama NATO-a nije bilo govora o tome da Hrvatska treba izgraditi NATO-ovu bazu na Jadranu, dok je za protivljenje najavama o gradnji vojne luke u Koločepskom kanalu kazao da se tu "miješaju kruške i jabuke", jer nije riječ o NATO-ovoj bazi, već o mogućnosti da Hrvatska, zbog potrebe jačanja sustava obrane na svojem jugu, gradi svoju vojnu luku.

Kao iznimno važan događaj za Hrvatsku premijer je označio i posjet američkog predsjednika Georgea Busha, koji u petak dolazi u Zagreb, i to u dvodnevni posjet, a što je, kazao je, još jedan iskaz prijateljstva i dobre volje između SAD-a i Hrvatske.

Na pitanje je li točno da Europska komisija neće otvoriti pregovaračko poglavlje vezano uz brodogradnju ako Hrvatska ne iznese program restrukturiranja koji bi jamčio da će se zadržati samo brodogradilišta koja su financijski isplativa, te da država više neće subvencionirati 'škverove', Sanader je rekao da je "to moguće".

- Ići ćemo na restrukturiranje koje uključuje i privatizaciju u koju želimo uključiti socijalne partnere. Morat ćemo to raditi onako kako to rade sva druga brodogradilišta u zemljama EU-a, jer je to jedan od uvjeta našeg ulaska u EU - istaknuo je Sanader. No, naglasio je da će Hrvatska, i kada postane članica EU-a, naći načina kako pomoći brodogradnji, najavivši da će država sigurno zahtijevati prijelazno razdoblje za restrukturiranje.

Post je objavljen 31.03.2008. u 20:55 sati.