Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakica

Marketing

Pa normalno - riječ, dvije o šparogama



Weekend sam provela u skakutanju po našem lijepom otoku Krku, a onda i na potezu Mošćenička draga-Brseć.
Normalno, u potrazi za vrijednom i iznimnom biljkom zvanom šparoga.
U potrazi za šparogama sudjelovali su gospon i gospoja i moja malenkost.
Gospodin je oborio svoj osobni rekord u branju šparoga. Nabrao ih je, čini mi se, 5 (možda se omakla i koja viška), a osobnom rekordu je, pa normalno, pridonjeo njegov, za moje poimanje berača šparoga pomalo ekscentrični look u bijeloj košulji i sakou.
Da se razumijemo, sve je to dio iskazivanja počasti šparogama što su konačno nikle u našem izuzetno hvalevrijednom primorskom kraju.
Izraz dana je definitivno bio izraz: Pa, normalno!
Nisam ga još uspjela uhvatit da zvuči onako k'o da ga izgovara žitelj Otočca, ali radim na tome.
A sad malo o šparogama-onim divljim:
Višegodišnja je biljka iz porodice ljiljana, a rasprostranjena je duž cijelog našeg priobalja.
Gorkastog je okusa zbog viška rutina kojeg sadrži, izvrstan je diuretik i čistač jetre, bubrega, mjehura i tome slično.
Šparoga je bogata vitaminom A i C i, normalno, jača imunitet…
Ima još nešto što sigurno niste znali do sada, a to je da je šparoga od davnina poznata kao sredstvo za podizanje seksualne moći.
U ajurvedskoj medicini zove se Shatavari, u prijevodu Zamjena za stotinu muževa.
Hm, pitam se…Bolje da se ne pitam. Zašto stotinu? Da li je to pravi omjer za seksualno zadovoljstvo žene? 1:100?!
U Indiji je uvriježeno mišljenje da šparoga djeluje na poboljšanje plodnosti, a u Kini smatraju da izaziva uzvišene osjećaje povezane s prijateljstvom i ljubavlju.
S ovim kineskim mišljenjem se slažem, jerbo samo branje šparoga i njihovo pripremanje zaista izaziva uzvišene osjećaje, a kako znam da su ti osjećaji prijateljstvo i ljubav,..eto-probajte, pa ćete i sami uvidjet o čemu ja ovdje pišem.
A sada jedan mali receptić (bez jaja), ali s šparogama:
Skuhajte tjesteninu, u čisto malo slane vode 10tak minuta kuhajte šparoge, sve promiješajte, dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan i pazite što radite nakon toga.

Na povratku smo slušali izvrsnog Richarda Cheese-a, pa poslišite i vi:






Post je objavljen 31.03.2008. u 15:53 sati.