Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/turskakava

Marketing

Moj prvi pravi Istrakon

Deveta konvencija znanstvene fantastike (Pazin, 28.-30.03.), poznata pod nazivom Istrakon, završila je, dakle, jučer. Glavna tema ove je godine bio “Mistični Egipat”, što je kod mnogih izazvalo negodovanje, ali je meni osobno odgovaralo. Da, Indiana Jones je kriv za sve.
Počasni gost konvencije bio je pisac i nezavisni egiptolog John Anthony West, koji je održao tri predavanja: Magical Egypt, Mystery of the Sphinx, te Atlantis here, Atlantis there, Atlantis damn near everywhere i Consider the Kali Yuga objedinjeno u jedno.
Od ostalih izdvajam predavanje Korada Korlevića o Arheoastronomiji, te Dragu Plečka koji nam je otkrivao Tajnu Svetog Grala, no pred kraj se sve svelo na njegovo prepucavanje s dvoje ljudi iz publike, što mi je znatno umanjilo zadovoljstvo. Ali sve u svemu, bila je to predstava vrijedna posjeta.
Prethodnih sam godina na ovakvim stvarima bila tek promatrač, ali ove godine u istrakonsku zbirku “Dobar ulov” (urednik: Davor Šišović, toplo preporučujem svima) uvrštene su dvije moje priče, što me čini izuzetno sretnom i zbog čega sam čak dobila (besplatnu) akreditaciju na kojoj je pisalo “gost” (zbog čega su, pak, svi iz organizacije prema meni bili jaaako ljubazni). Ah!
Izuzetna mi je čast biti ukoričena zajedno s imenima kao što su: Danijel Bogdanović, Danilo Brozović, Veselin Gatalo, Zoran Krušvar, Dario Rukavina itd.
Ovogodišnja istrakonska pobjednica je Ivana Delač Horvatinčić s pričom “Reminiscencije oženjenog vilenjaka” (very zasluženo), osoba koju cijenim i smatram je vrlo perspektivnom autoricom. U svakom slučaju, zapamtite ovo ime jer još će se mnogo čuti o njoj.
Drugu je nagradu pokupio Ed Barol (“Dan za danom”), treću Tereza Rukober (“Moć jednog trenutka”), a pravi istarski pršut za najbolje obrađenu istarsku temu dobila je Vedrana Trlek (“Djedovina”).
Ako izuzmemo nekoliko packi (naprosto se ne smije dogoditi da J.A. Westa ostaviš samog u predavaonici nek’ se snalazi kako zna i umije s čudima moderne tehnologije, pa jadan mora pitati publiku da mu pomogne oko pomicanja slajdova), bio je ovo vikend vrijedan pamćenja.
Dobila sam tako na poklon tri dana ispunjena igrama, predavanjima, radionicama, iluzionističkim showom, stand up showom, karaoke showom, okruglim stolom o hrvatskom SF-u, književnim događanjima, rock koncertom fenomenalne grupe “Blue jeans” i još kojekakvim stvarima koje nažalost nisam stigla popratiti. Kad svemu tome dodamo dobro društvo i trošenje (teško zarađene) love na pivo u Epolonu, nema nam druge nego se predbilježiti i za sljedeću godinu. zujo


Post je objavljen 31.03.2008. u 11:23 sati.