Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ključna tema summita NATO saveza bit će Afganistan

NATO savez djeluje u Afganistanu od 2003. godine, predvodeći međunarodni kontingent od oko 43 tisuće pripadnika, koji ima mandat Ujedinjenih naroda. Angažman u Afganistanu prva je misija NATO saveza koja se ne odvija na europskom kontinentu ili u široj regiji Atlantskog oceana, piše Glas Amerike.

NATO u Afganistanu ima tri cilja. Prvi je pomoći vladi afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da obnovi i stabilizira zemlju. Drugi cilj je uvježbavanje afganistanske vojske i policije. Treći cilj odnosi se na eliminaciju talibanskih pobunjenika koji su aktivni na jugu zemlje. Charles Kupchan iz utjecajnog Vijeća za međunarodne odnose, ovdje u Washingtonu, kaže da je posljednjih godina u Afganistanu bilo i uspjeha i neuspjeha.

- Izvjestan uspjeh je postignut zbog toga što postoji stabilna vlast. Ona doduše ne kontrolira sav teritorij, ali kontrolira dobar dio zemlje. S druge strane, činjenica jest da je talibanima, koje je 2001. američka vojska zbacila s vlasti, pošlo za rukom da se ponovno učvrste u određenim dijelovima Afganistana, pogotovo u južnoj pokrajini Helmand. U novije vrijeme raste broj žrtava, više je nasilja, samoubilačkih napada, više je napada na vojnike NATO saveza, na afganistanske postrojbe te na civile. Sadašnja bi se situacija mogla opisati kao delikatna ravnoteža i dobrog i lošeg. Prerano je za donošenje konačnih zaključaka. Ne možemo reći da je postignut konačni uspjeh. Ali ne može se reći niti da je misija u dubokoj krizi i da pojedine članice NATO saveza odustaju od nje - kaže Kupchan.

O ovoj će tematici biti riječi na Sastanku na vrhu NATO saveza u Bukureštu, ovaj tjedan. Glavno pitanje je koliko će članica Sjevernoatlantskog saveza pristati na slanje pojačanja u Afganistan. Međutim, čak ako i pristanu, dodatno je pitanje hoće li ih uputiti na jug Afganistana, gdje je situacija najkritičnija i gdje je najviše borbi. O ovom pitanju govori Robert Hunter, veleposlanik Sjedinjenih Država pri NATO savezu za vrijeme administracije Billa Clintona.

- Vlada Sjedinjenih Država vrši pritisak na dobar broj svojih saveznika koji su jedno obećali, a sada rade znatno manje. Činjenica je da neke zemlje snose nerazmjeran teret zbog toga što se druge ne žele boriti. Primjerice, kanadska vojska ima u Afganistanu više žrtava nego u bilo kojoj drugoj svojoj misiji od rata u Koreji. Uz američku vojsku i Kanađane u Afganistanu glavni teret borbi preuzeli su Britanci, Poljaci, Estonci i Nizozemci. Kontingenti iz tih nekoliko država se bore na jugu i na istoku Afganistana - rekao je za Glas Amerike Robert Hunter.

Misiju NATO saveza ograničavaju mandati koje su svojim postrojbama nametnule određene zemlje, koje su poslale vojnike u Afganistan, ali su točno odredile što one smiju a što ne smiju činiti te u kojim regijama Afganistana mogu djelovati. Visoki predstavnici Sjedinjenih Država uključujući i ministra obrane Roberta Gatesa često su kritizirali takva ograničenja, zbog toga što ona štete cijeloj misiji NATO saveza. Ograničenja koja svojim postrojbama nameću pojedine zemlje bit će također jedna od tema na summitu u Bukureštu. Činjenica da pojedine zemlje imaju opciju izbjegavanja opasnih zadataka, kao što je recimo borba s talibanima, pokazuje da NATO savez više nije tako jedinstven kao što je bio u prošlosti, kaže Charles Kupchan.

- Kada je sovjetska vojska bila na granici dviju Njemački, svi su bili jedinstveni i zajednički je stav bio – "borit ćemo se jer smo svjesni da je na kocki integritet Zapadne Europe". U ovom trenutku, ako provedete anketu u Zapadnoj i Središnjoj Europi i pitate ljude koliko im je važna misija u Afganistanu, dobit ćete širok spektar odgovora. Posljedica toga je da imate zemlje koje se u Afganistanu bore i one koje su tamo, ali se ne bore. To je rezultat različitih percepcija problema, u svakoj pojedinoj zemlji. U takvom svijetu danas živimo - izjavio je Kupchan.

Politolog Patrick Jackson koji predaje na Sveučilištu American u Washingtonu kaže da je u pitanju reputacija NATO saveza.

- Problem ili izazov za NATO, od kraja hladnog rata, je opravdati svoje postojanje. Za vrijeme hladnog rata, svima je bilo jasno zbog čega postoji Sjevernoatlantski savez i tko su mu protivnici. Nakon što se raspao Sovjetski savez NATO se pokušava transformirati u regionalnu asocijaciju drugačije vrste. U tom smislu, misija u Afganistanu je vrlo važna ona će odgovoriti na pitanje, što je zapravo zadatak tog novog NATO saveza - smatra politolog Patrick Jackson.

Većina analitičara slaže se da će nadolazeći summit u Bukureštu ukazati u kojem se smjeru kreće NATO savez, odnosno jesu li sve članice spremne poduzeti sve što je potrebno da se vojna misija u Afganistanu okonča uspjehom.

Post je objavljen 31.03.2008. u 11:14 sati.