Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poliperspektiva

Marketing

Fotografski ciklus: detalji grada ( 2003 - ..... )

Privučena temom grada 2003 godine započela sam svoju kompoziciju gradskih motiva pod nazivom “Detalji grada”. U ovom radu fotografski su zabilježeni meni zanimljivi detalji (dakle mali dijelovi , a ne cijela situacija), te neke slučajno nastale kompozicije u prostoru grada koje ljudi obično ne primjećuju. Ja ovim detaljima pripisujem spontano nastalu estetsku vrijednost te određeni simbolizam vezan uz život u gradu, tj. nekoj urbanoj sredini. Ono što ovim djelima promoviram jeste stav da sasvim obične stvari, nastale iz posve drugih, često funkcionalnih razloga, nose određenu ljepotu i sklad. Iste te detalje sastavljam u nove kopozicije koje tada dobivaju novi estetski ali i simbolički odnos. Tu se također provlači i ideja spontanosti, kao stanja i djelovanja koje gotovo nepogriješivo rezultira skladom. I kada bolje razmislimo, vidjet ćemo da ljepota spontanosti ne ostaje samo u granicama umjetničkog djelovanja već se proteže kroz sve pore našeg življenja i djelovanja a tu činjenicu često zanemarujemo dajući prednost razumu, budnosti i kontroli nad svakodnevicom.
Dio ovih fotografija izložila sam na završnoj izložbi studenata grafike (IVEX) 2004. godine, a ista ta kompozicija izložena je u privatnom ateljeu prof. Zdravka Milića u Labinu, gdje je bila upriličena izložba odabranih završnih radova naše studijske godine.


Obratite pažnju na detalje grada možda nađete nešto nadahnjujuće, nešto zanimljivo ili smiješno.....možda se čak i izgubite u spontanosti..možda se barem na trenutak desi neki opuštajući, ležeran klik u vašj glavi..tek tako...a možda bude nešto sasvim drugo...

neke od kompozicija

Photobucket

Photobucket


Photobucket

Kad već tako lijepo pitate, napisat ću vam još koju riječ objašnjenja, mada bi vas moglo razočarati, ali same ste to tražile:
Prizori na ovim kompozicijama nemaju neku duboku simboličku vrijednost, one predstavljaju moja zapažanja pojedinih elemenata u gradu, koji naravno ipak nose neke poruke, koje su po meni dosta očite. Dakle, ono što vidite to vam i govori o gradu. Npr. imam razvaljeni kauč u sred parka u sred grada: to asocira na ne brigu o urbanoj sredini, govori o kulturi građana grada, ili može komentirati marljivost komunalne službe, na vama je da odlučite. S druge strane, meni je taj kauč bio izvanredno zanimljiv, estetski mislim, njegove boje, struktura, itd. Isto tako recimo hrpa mrtvih riba u Mrtvom kanalu: mene je impresionirala Ta hrpa utjelovljuje svu očitu prljavštinu i smrad kanala i činjenicu da bi se nešto trebalo poduzeti po tom pitanju. Kao što sam gore navela kompozicije su čisto formalno sklopljene, dakle ukombinirane su u cjelinu po načelu kompozicijske harmonije. Pokušat ću analizirati kompoziciju s krepanom mačkom: tu imamo povezanost boja, plavičasta, ružičasta, sivo, bijelo. Usporedimo li dijagonalne prizore, s jedne strane imamo ružičastu površinu, i mali sivkasti element, a dole je situacija suprotna, čime dobivamo ravnotežu. Po liniji druge dijagonale imamo jedan kontrast. Svakodnevni prizor površine za plakatiranje i šokantni prizor mačke od kojog obično okrečemo glavu. Meni je bio zanimljiv baš zbog svoje jačine...i tako mogla bih ja još puno toga reći ali mislim da bi ste i onako tu negdje prestali čitati...pozdrav!!!
P.S. žao mi je ako je teže čitati zelena slova ali stalno me mame da ih koristim!!!


Post je objavljen 31.03.2008. u 09:49 sati.