Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Moskva: Proširenje NATO-a je "igra s vatrom"

Rusija se usprotivila širenju NATO-a na bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju, nekoliko dana uoči Sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Bukureštu na kojem će se raspravljati o širenju kojeg Moskva smatra zadiranjem u njezinu interesnu sferu.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i glasnogovornik Kremlja izjavili su da bi članstvo tih dviju država štetno djelovalo na produbljivanje odnosa između Moskve i NATO-a. Lavrov je upozorio Gruziju da moguće članstvo u NATO-u ne koristi kao oružje u sporu s odmetnutim regijama Abhazijom i Južnom Osetijom koje su se otcijepile 1990. godine i uživaju rusku potporu.

- Ako Gruzija namjerava dobiti potporu NATO-a za vojno rješenje bit će to opasna igra - rekao je Lavrov.

- Stanovnici Južne Osetije i Abhazije ne žele priključenje NATO-u - dodao je Lavrov nakon sastanka s kolegama iz Zajednice neovisnih država koju čine bivše sovjetske republike. Lavrov je kritizirao širenje NATO-a ocijenivši da je taj vojno-politički savez ostavština Hladnog rata.

Predsjednik Vladimir Putin, koji 7. svibnja predaje dužnost novom predsjedniku Dmitriju Medvedevu, sudjelovat će na summitu u Bukureštu unatoč oštrom protivljenju Moskve planu proširenja koje je postalo kamen spoticanja u odnosima Rusije i NATO-a, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

- Politika širenja razjedinjuje države.....Zemlje koje nisu članice saveza i ne sudjeluju u kreiranju politike proširenja osjećaju to kao prijetnju vlastitoj sigurnosti - rekao je Peskov.

Post je objavljen 28.03.2008. u 19:27 sati.