Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mesić: Hrvatska vojska je spremna za NATO

U prigodi predstavljanja čelništva OS RH po novom ustroju predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić naglasio je kako je Hrvatska vojska spremna odgovoriti svim izazovima koji ju očekuju u ostvarenju strateških ciljeva, ulaska u NATO i Europsku uniju.

U Predsjednikovu uredu održan je prijam i promocija čelništva OS po novom ustroju u nazočnosti cijelog državnog vrha, predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića i predsjednika Hrvatske Vlade Ive Sanadera i drugih visokih dužnosnika.

Predsjednik Mesić istaknuo je kako Hrvatska vojska do danas puno napravila, od obrane zemlje pa do edukacije i preustroja kojim je transformirana u modernu vojsku spremnu odgovoriti svakom izazovu.

- Nemamo još toliko opreme i naoružanja koje bi bilo najmodernije, ali prema mogućnostima Hrvatska će ispuniti prema vojsci i taj zadatak - naglasio je Mesić i dodao da će se voditi računa i o plaćama jer se dugo nisu mijenjale.

- Sve ovisi o moći naše zemlje - rekao je Mesić dodajući da će tome pomoći i to što su nas prepoznali u NATO savezu.



- Pozivnica Hrvatskoj potvrda je da Hrvatska spada u "zonu sigurnosti, da je pod kišobranom" - ponovio je Mesić ističući da će ulazak u NATO omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta, a time i stvaranje novih vrijednosti. Naglasio je kako je i na čelnim ljudima zemlje da stvore takvu regulativu koja će motivirati proizvodnju i izvoz.

- Vi ste učili svoje, država mora učiniti svoje. Očekujem od vas da ćete na svojim novim mjestima zadovoljiti kao što ste i do sada i želim vam mnogo uspjeha - poručio je predsjednik Mesić novoimenovanim časnicima.

- Imenovanja su veliki korak i pretpostavka za uspješno obavljanje svih zadaća koje MORH i GS OS očekuju u narednim godinama kako bi Hrvatska ispunila sve uvjete potrebne za članstvo u NATO-u. I MORH i Glavni stožer spremni su u potpunoj koordinaciji i zajedništvu ispuniti sve zadaće koje se pred njih postave - rekao je ministar obrane Branko Vukelić.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Josip Lucić zahvalio je na iskazanom povjerenju i podsjetio na sve ono što je u proteklom razdoblju učinjeno u reformi OS - smanjenje broja vojnika, napuštanje suvišnih vojnih objekata, unapređivanje sustava obuke, otpis zastarjelih oružanih sustava i modernizacija sukladno novim zahtjevima i ciljevima te uključivanje u mirovne misije.

Novoimenovani časnici će, sukladno zakonima i ovlastima, uložiti maksimalni napor kako bi se provele političke smjernice i kretalo se prema zacrtanim strateškim ciljevima - članstvu u NATO i EU - poručio je načelnik GS OS Lucić.

Post je objavljen 28.03.2008. u 18:48 sati.