Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Sabor radi izmjene Zakona o obveznim odnosima

Hrvatski sabor današnje zasjedanje počeo je raspravom o izmjenama Zakona o obveznim odnosima kojima se s direktivama EU usklađuju područja vezana uz zaštitu potrošača i zdravlja, bankovna jamstva i garancije te turističke ponude.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako predložene izmjene definiraju odgovornost proizvođača za neznatne materijalne nedostatke i jamstva za ispravnost prodane stvari, pri čemu kupac nema pravo na raskid ugovora, već na razmjerno sniženje cijene. Takvo reguliranje neće uvelike pomoći potrošačima. Međutim, pozitivna promjena je da će se s novim izmjenama proizvođačima smatrati i uvoznici stvari, što doprinosi lakšem rješavanju problema s kojima se susreću potrošači prilikom kupnje stvari koje su uvezene.

Osim toga, izmjenama će se regulirati i ugovori po modelu "ključ u ruke", u koji se uvrštavaju i odredbe o projektiranju, ne samo o izvođenju i građenju.

S direktivama EU usklađuju se i odredbe oko bankovnih akreditiva, na način da je otvaranje akreditiva obveza banke prema nalogodavcu, a isplata obveza prema korisniku. Razdvajaju se i posebno uređuju bankovna jamstva i bankovne garancije kao pravni instituti.

Zakon o obveznim odnosima jedan je od temeljnih zakona u području zaštite potrošača. Ove izmjene u najvećem dijelu reguliraju izmjene koje se tiču usklađivanja našeg zakonodavstva s onim Europske unije.

Post je objavljen 28.03.2008. u 11:52 sati.